PROTESTI NOVINARA I U ŠAPCU

Protesti „Novinari ne kleče“ biće održani u sedam gradova

Obaveštavamo vas da će protesti novinara okupljenih u inicijativi „Novinari ne kleče“ biti nastavljeni širom Srbije u ponedeljak 25. januara u 19 časova. Cilj našeg okupljanja je odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija.

Protesti pod sloganom IZBORI NISU SMENA će se održati u: Beogradu ispred Vlade Srbije, Novom Sadu na Trgu Slobode, Nišu na platou ispred Narodnog pozorišta, Kragujevcu na Trgu kod krsta, Novom Pazaru u Pešačkoj zoni, kod Sebilja, Čačku na platou ispred Doma kulture, Šapcu ispred stare robne kuće, Kikindi na Gradskom trgu ispred opštine, Lazarevcu kod Rudarske česme, Mladenovcu ispred zgrade GO Mladenovac, Vranju ispred gradske skupštine

Protest se neće održati u Obrenovcu, jer je policija od organizatora zahtevala da prijave skup iako ne postoji Zakon po kojem bi to morali da urade i da sami obezbede redare.

Podsećamo da je prvi naš protest održan 7. decembra 2015. sa osnovnim zahtevom za smenom ministra odbrane Bratislava Gašića koji je prostačkom izjavom upućenoj našoj koleginici Zlatiji Labović uvredio sve žene, sve novinarke i celu našu profesiju.

Naši zahtevi su se u međuvremenu namnožili. Tražimo od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da prestane da uznemirava javnost i vrši pritisak na pravosuđe a od Tužilaštva da što pre ispita krivične prijave protiv Stefanovića zbog optužbe o nezakonitom praćenju novinara.

Zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku kako su to radili našim kolegama u Pančevu.

Pozivamo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovori šta je preduzeo povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki i šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad.

Starim zahtevima pridružujemo i novi – tražimo poštovanje autorskih prava fotoreportera i protivimo se novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava naših kolega.

Deklaraciju našeg protesta možete pročitati u prilogu a vas pozivamo da nam se pridružite ili pratite proteste

 

Exit mobile version