Prošle godine u Srbiji nestalo 1.000 dece, 46 još uvek nije pronađeno

Predavanje Fondacije „Tijana Jurić“ o bezbednosti na internetu

U organizaciji Fondacije „Tijana Jurić“ , osnovane sa ciljem da poboljša bezbednost dece i sačuva uspomena na Tijanin tragično ugašeni život, u četvrtak u Svečanoj sali Šabačke gimnazije održano je predavanje „Ukradena bezbednost“, a potom i edukacija roditelja, prosvetnih radnika i učenika o bezbednoj upotrebi interneta „Tijana klik“. 

Osnivač Fondacije Igor Jurić predočio je odraslima gde vrebaju najveće opasnosti koje decu mogu da uvedu u začarani krug trgovine ljudima, dok je sa đacima razgovarao o bezbednom korišćenju interneta. Tom prilikom prikazani su kratkometražni filmovi na ovu temu, a Jurić je u razgovoru sa prisutnima pojasnio na koji način mogu da zaštite naloge na društvenim mrežama, kako da prepoznaju potencijalne pretnje i apelovao na njih da pažljivo biraju šta će postavljati na internet, jer jednom postavljena fotografija, video materijal ili bilo kakav drugi sadržaj, trajno ostaju pohranjeni na mreži, čak i kada ih sami izbrišemo i na prvi pogled nam deluju nevidljivi.

-To je, nažalost, jedna velika pošast našeg društva sa kojom ni mi odrasli, a kamoli deca, nismo dovoljno upoznati- upozorio je on.

Govoreći o ciljevima fondacije, on je napomenuo da je u sredu predat predlog izmene Krivičnog zakonika Narodnoj skupštini Republike Srbije kojom se traži uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo i silovanje deteta do 14 godina, maloletnog lica do 18 godina i trudne žene (link za Fejsbuk stranicu Kazna doživotnog zatvora).

-Iskreno se nadam da će i grad Šabac da pomogne i podrži ovu akciju, zato što je već nekoliko, a obišli smo do sada 90 gradova u Srbiji, podržalo tu promenu i meni je podrška svakog grada vrlo važna- poručio je Jurić i izneo alarmantne podatke o tome da je prošle godine u Srbiji nestalo 1.000 dece, od čega 46 ni do danas nije pronađeno.

O tome se ne govori u medijima, a to je nešto što bi svakog od nas trebalo da zabrine, smatra on, zbog čega je jedan od budućih projekata Fondacije pokretanje veb stranice sa registrom svih nestalih lica na teritoriji Srbije, kako bi se što efikasnije delovalo u cilju što bržeg pronalaska nestalih lica. Zaštitu od nasilja na internetu deca mogu potražiti u Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, kao i u školama gde postoje timovi za zaštitu dece od nasilja, ali najvažnije je da pomoć potraže upravo do svojih roditelja, jer niko decu ne može bolje da zaštiti od njih, smatra Jurić.

Fondacija „Tijana Jurić“ osnovana je 2. juna 2015. godine u Subotici sa zadatkom da preventivnim delovanjem i edukacijama poboljša bezbednost dece. Prvi korak u započetoj borbi za veću bezbednost ostvaren je u julu iste godine izmenom Zakona o policiji, nazvanom „Tijanin zakon“. Od osnivanja, fondacija je pokrenula nekoliko edukativnih projekata koji se sprovode širom Srbije: „Tijana klik“, „Stop trgovini ljudima“ (edukacija učenika srednjih škola o svim vidovima trgovine ljudima), Tribina o bezbednosti dece (o pedofiliji, trgovini ljudima, zloupotrebi interneta i sektama), „Nasilje nema opravdanje“ (predstava autora Zijaha Sokolovića za učenika osnovnih škola) i Kurs samoodbrane za žene i decu.

Predavanje je održano u saradnji sa Aktivom društvenih nauka Šabačke gimnazije, a Jurić je zatražio podršku od građana Šapca da, u slučaju da predlog za izmenu zakona ne prođe u Skupštini, svojim potpisima podrže njegovu inicijativu.

D.Dimitrijević

 

 

 

 

Exit mobile version