Proslavljena školska slava –  Sveti Sava

OŠ „LAZA K. LAZAREVIĆ“ – ŠABAC

U prepunoj sportskoj sali OŠ „Laza K. Lazarević“ proslavljena je školska slava Sveti Sava, velelepnom akademijom pred oko 500 učesnika, prijatelja i gostiju škole. Bogat program obuhvatao je rezanje slavskog kolača, dva skeča, solo nastup, hor i folklor. Tema Svetosavske akademije bila je Krsna slava, s obzirom na to da je Sveti Sava utemenitelj Krsnih slava kod Srba. Gosti su imali priliku da vide dva skeča na pomenutu temu, jedan edukativnog kataktera, a drugi humorističnog.

Tradicionalni domaćini naše škole su učenici i odeljenske starešine 4. i 8. razreda. Nastupe hora pripremila je nastavnica muzičke kulture Snežana Ranković Đerić, prvi put folklornu sekciju pokrenula je nastavnica srpskog jezika Milica Predić, skeč „Krsna slava – edukacija“ odeljenske starešine 4 razreda Marko Andrić, Svetlana Petrović i Ana Puzić, a skeč „Krsna slava kod Srba“ realizovali su učenici 7. razreda uz pomoć veroučitelja.

Scenarista i idejni pokretač celog programa je nastavnik verske nastave Igor Bošković. Gosti su imali priliku da vide  „Lazinu galeriju“ sa 48 ikona Krsnih slava, od Svetog Ignjatija Bogonosca do Svetog Nikole. Ove ikone uradili su učenici naše škole, nastavnika likovne kulture Ivana Vujanića, koji je ujedno i ikonopisac nove slavske ikone Svetog Save.

Svečanoj akademiji prisustvovali su učenici, rodbina, roditelji i mnogobrojni gosti. Zahvaljujemo se svima koji su doprineli da ovogodišnji Savindan izgleda ovako velelepno. U svim našim izdvojnim jedinicama, takođe, proslavljena je školska slava. U Varni, nastavnik verske nastave Tatjana Manojlović i nastavnik muzičke kulture Branko Birmančević priredili su priredbu sa učenicima 7. i 8. razreda, kao i predškolcima. Učenici u Desiću su školsku slavu počeli sa Svetom Liturgijom u hramu u Miloševcu, gde su tradicionalno nakon recitovanja dobili paketiće. U Grušiću, učitelji zajedno sa predstavnicima MZ priredili su svečanu priredbu. U Pocerskom Metkoviću, Slatini i Jevremovcu je Savindan protekao u svečanoj atmosferi.

Igor Bošković

Exit mobile version