Proslavljena hramovna slava

U manastiru Svetog Nikolaja Srpskog

Na praznik Svetog Nikolaja žičkog, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog i administratora šabačkog G. Fotija, Njegovo Preosveštenstvo Episkop hvostanski G. Justin služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Soko Gradu uz sasluženje arhimandrita Nifonta, arhijerejskog zamenika Eparhije šabačke, prezvitera i đakona i mnogobrojnog vernog naroda Božijeg.

Nakon svete Liturgije, i obavljenog čina osvećenja slavskog žita i rezanje slavskog kolača preosvećeni Episkop Justin je na grobnom mestu blaženopočivšeg episkopa Lavrentija služio parastos, a potom je osveštao krsno znamenje na mestu gde počivaju zemni ostaci blaženoupokojenog episkopa Lavrentija.

Potom su svi prisutni posluženi slavskom trpezom. Posle slavske trpeze Episkop Justin posetio je Hram Sabora Srpskih Svetitelja koji se nalazi u sklopu manastirskog kompleksa. Hram je izgrađen u ohridskom stilu. Unutrašnjost hrama  oslikao je akademski vajar Vladimir Spasojević. Prilikom posete u hramu su bili prisutni i zadužbinari Radoslav Veselinović, osnivač i predsednik Kompanije „Galeb“ i dr Miloša Ranković, vlasnik Poliklinike “NEST“ sa suprugama Vesnom i dr Zorom.

Pripremio: B. Petrović

Exit mobile version