Promovisana knjiga maturantkinje Šabačke gimnazije Emilije Stanojlović

Povodom 184. rođendana škole

Šabačka gimnazija organizuje niz manifestacija povodom 184. rođendana, u okviru priprema za proslavu velikog jubileja koji sledi. Jedna od najboljih obrazovnih ustanova u Srbiji može da se pohvali brojnim uspesima učenika u svim oblastima, koje će u predstojećem periodu promovisati. Tim povodom, prva knjiga maturantkinje Emilije Stanojlović „Manifestovanje pakla“ predstavljena je u četvrtak u školskoj biblioteci. Zbog epidemiološke situacije programi se organizuju bez gostiju. 

Šabačka gimnazija je prepoznatljiv brend u Srbiji po znanju i uspesima svojih učenika o čemu govore brojne nagrade na takmičenjima. Dan škole je Mitrovdan, 8. novembar, ali je zbog specifičnih okolnosti, kako bi se izbegla veća okupljanja, odlučeno da novembar posvete različitim manifestacijama na kojima će se predstaviti najtalentovaniji učenici.

-Pod svodovima ove škole koja duže vreme neguje kult lepe reči stasali su Laza Lazarević, Janko Veselinović, Stanislav Vinaver, Kosta Abrašević, imamo bogat leksikon pisaca kojima možemo da se podičimo i ova biblioteka svedoči o tome. Jedan deo posvećen je isključivo radovima naših poznatih pisaca, ali i naučnika, koji su proneli slavu Šabačke gimnazije širom sveta. Maturantkinja Emilija Stanojlović se pojavljuje na književnom nebu sa prvom pesničkom i proznom zbirkom i želimo je mnogo uspeha. Dobila je nagradu na najznačajnijem školskom književnom konkursu. U svakoj generaciji imamo nekoliko talentovanih učenika koji lepo pišu, upisuju knjiženost i žive lepotu pisane reči, što nam je potvrda da nema opasnosti za biblioteke, knjige, ni za stvaralaštvo, jer će talenat spasti svet. Ulazimo u proslavu velikog jubileja gde ćemo se truditi da afirmišemo rezultate učenika na svim poljima- navela je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.

Emilija je zahvalila na lepim rečima, dodajući da je ideja za naslov knjige koja, pored poezije, ima i pet priča, potekla od svega što se trenutno dešava u svetu. Piše od 2019. godine i namera joj je da upiše književnost.

-Inspiracija su mi moji omiljeni pisci Šarl Bodler, Edgar Alan Po i drugi. Najveći uzor za moju knjigu je današnji svet koji je mnogo iskvaren i tužan i zbog toga sam napisala knjigu koja jeste pesimistična, ali prikazuje pravo stanje svega što se dešava unutar ljudi, kao i u spoljašnjem svetu. Za mene je značajno što sam deo programa obeležavanja rođendana Šabačke gimnazije, ponosna sam što sam đak škole kroz koju su prošle mnoge istaknute ličnosti- istakla je Emilija, čija će se knjiga naći u sekretarijatu Gimnazije.

Izdavač Bratislav Golić iz Kulturno- izdavačkog centra „Srpska kuća“ naglasio je da je Emilija učestvovala u nizu projekata te kuće, te da je knjiga rezultat njenog angažmana i posvećenost, kao i talenta. On je pozvao mlade ljude da nastave da pišu, jer će tako sve ono što je vredno osigurati svoje trajanje među koricama.

Svečana sednica nastavničkog veća na kojoj će dramaska sekcija i muzičari izvesti prigodan progam „Naše pesme, naši snovi“ održava se istog dana od 18 sati u Šabačkoj gimnaziji. U okviru proslave 184. rođenadana, organizuje se i fudbalski turnir, a učenici talentovani za likovnu umetnost pripremili su izložbu „Dok sanjam Kinu“ posvećenu kineskim prijateljima i partnerima sa Konfucijevog instituta koji su školi poklonili Konfucijev kabinet, čije se otvaranje planira na posebnoj svečanosti u prisustvu donatora. Povodom jubileja, Šabačkoj gimnaziji je stigla i vredna donacija Ministarstva prosvete u opremi- 40 novih računara.

D.Dimitrijević

Exit mobile version