Proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine Bogatić

Na jučerašnjoj, 6. jul, 12. vanrednoj sednici Opštinskog Štaba za vanredne situacije, razmatrano je trenutno stanje na području opštine Bogatić, a u vezi aktuelne pandemije. Tom prilikom zaključeno je da je došlo do naglog povećanja obolelih od virusa COVID-19, kao i da se slabo sprovode mere zaštite po preporuci Vlade Republike Srbije.

Predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac, usvojio je predlog Štaba, na osnovu člana 38. i člana 43. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 87/18), a u vezi sa Naredbom o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 („Službeni glasnik RS“,broj 37/20), i na 13. vanrednoj sednici, održanoj odmah potom, proglasio vanrednu situaciju na teritoriji opštine Bogatić i ova odluka stupila je na snagu danom donošenja.

Na 13. sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije donete su sledeće naredbe:

1.  Naređuje se upotreba zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i održavanje fizičke distance od minimum 1,5m na teritoriji Opštine Bogatić

2. Za sprovođenje tačke 1.ove Naredbe zadužuju se vlasnici/korisnici zatvorenih prostora.

3. Zabranjuje se okupljanje u zatvorenom prostoru više od 100 lica,uz obavezu obezbeđivanja fizičke distance od minimum 1,5m, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

4. Za sprovođenje tačke 3.ove naredbe zadužuju se vlasnici/korisnici zatvorenih prostora.

5. Ograničava se  rad ugostiteljskih objekata ( kafića, kafe barova i restorana) na vremenski period od 6 časova do 23 časa. Rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od 2 osobe uz obavezni razmak od 1,5m između stolova. Preporučuje se privrednim subjetima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost da težište delatnosti preusmere na otvoreni prostor, odnosno baštu, uz primenu odgovarajućih mera zaštite.

6. Za sprovođenje tačke 5.ove naredbe zadužuju se privredni subjekti koji obavljaju ugostiteljsku delatnost.

7.  Naređuje se vlasnicima bazena da korišćenje kupališta organizuje na način kojim se obezbeđuje bezbednost korisnika, a koje podrazumeva ograničen broj ljudi i poštovanje mera zaštite.

8.  Zabranjuje se okupljanje na otvorenom prostoru više od 500 lica, uz obavezu obezbeđivanja fizičke distance od minimum 1,5 m, uz odgovarajuće mere lične zaštite.

Naređuje se korišćenje zaštitnih maski, kao i održavanje fizičke distance od minimum 1,5 m prilikom korišćenja parkova, dečjih i rekreacionih igrališta,fitnes mobilijara, odnosno teretana na otvorenom, izuzev ukoliko su u pitanju lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu.

9.  Naređuje se „Mačva Ekspres DOO“ da ne dozvoli ulaz u vozila  javnog prevoza osobama koje ne koriste zaštitne maske.

10.   Naređuje se pojačan rad Komunalnog preduzeća naročito u pogledu pranja i dezinfekcije javnih površina u cilju obezbeđivanja zdravstvene bezbednosti građana opštine Bogatić.

11. Naređuje se merenje telesne temperature prilikom ulaska u objekte javne namene, kao i postavljanje sredstava za dezinfekciju ruku i dezobarijera ispred ulaza u objekte javne namene.

12. Naređuje se sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima i salonima lepote, uz zakazivanje termina i obavezno nošenje maski i rukavica.

13.  Naređuje se vršenje dezinfekcije svih javnih objekata, kao i minimum jednom dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.

14. Naređuje se Opštinskoj upravi da inspekcijske poslove organizuje  tako da svi delovi inspekcijskih službi vrše nadzor nad primenom mera iz ove naredbe.

Vanredna situacija se proglašava kada su rizici i pretnje ili nastale posledice katastrofe po stanovništvo, materijalna i kulturna dobra ili životnu sredinu takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, dodatne snage i sredstva uz pojačan režim rada. Vanredna situacija proglašena je do sada u još 13 opština i gradova u Republici Srbiji.

Direktor Doma zdravlja Bogatić, Goran Makunčević, naveo je u izveštaju da je u periodu od 29.06. do 05.07. u Kovid ambulanti pregledano ukupno 187 pacijenata (89 u prvoj smeni i 98 u drugoj). U ovom periodu urađeno je ukupno 154 serološka testa, od kojih je 93 pacijentima sa respiratornim tegobama, šesnaest za hospitalizaciju, urađeno je i 39 testova na lični zahtev, pet od bližih kontakata inficiranih i jedan test za upis na fakultet. Protekle nedelje urađeno je i šest Pi Si Ar testova u Kovid ambulanti Doma zdravlja Bogatić.

Exit mobile version