Profesor Đoko Zečević zvanični predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) iz oblasti pčelarske teorije i prakse

Obradovao me veliki broj zainteresovanih kolega pčelara na predavanju

Profesor Đoko Zečević, sa planine Zlatar kod Nove Varoši, zvanični je predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) iz oblasti pčelarske teorije i prakse.

– Predavač sam već 12 godina i za to vreme sam održao brojna predavanja širom Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore kao i inostranstvu u Mađarskoj i Rumuniji. Prvi put sam u Šapcu kao predavač, na svoje veliko zadovoljstvo, zahvaljujući DP „Cer“ Šabac čije je rukovodstvo, na čelu sa Željkom Mijatovićem, prepoznalo kvalitet i vrednost mojih predavanja, za razliku od drugih pčelarskih udruženja sa ovog područja u predhodnim godinama. Obradovao me velik broj zainteresovanih kolega pčelara na predavanju, njih oko 120, kojima sam izlagao temu koja je jedinstvena kako u Srbiji tako i u zemljama u okruženju. Naime tema koju sam danas izložio je: „Perga, značaj, načini prikupljanja, upotreba i čuvanje. Pažnja kolega i koleginica pčelara prilikom predavanja je bila fantastična. Po prvi put se javno govori o pergi u Srbiji i ovom temom sam hteo da kolegama ukažem na načine prikupljanja perge, na njene osobine i značaj za čoveka kao konzumenta.

 

Šta je perga?

Pored nektara pčele iz prirode uzimaju i polen. Donose ga u košnicu i raspoređuju u ćelije saća po idealno izbalansiranom odnosu zato što nema svaki polenov prah sve potrebne aminokiseline, dodajući mu i određene svoje enzime. Tako izbalansiran i sazreo (fermentisan) polen, mi nazivamo perga. Perga je izuzetno korisna za čoveka zbog svog sastava tj. mikrobioloških elemenata ugrađenih od strane pčele u nju (enzima, hranjivih sastojaka…). Perga u svom sastavu ima sve aminokiseline neophodne za razvoj pčela. Ona je izuzetno korisna kod određenih bolesti, a posebno kod sprečavanja izliva krvi u očnu duplju, srce i mozak. Perga zamenjuje C-rutin (lek renomiranog stranog proizvođača). Perga se odlično pokazala kao pomoć prilikom lečenja bolesti želudca, zatim kod bolesti jednjaka, probavnog trakta a dobra je i za potenciju.

 

Ekonomska korist od perge.

Pčelari skupljajući pergu ne izlažu pčele dodatnim naporima, ne provlače se kroz hvatače polena, ne oštećuju svoja krila, a samim tim i gubici pčela radilica su manji. Perga je veoma skupocena na tržištu. Cena 10 grama perge, koja nije termički obrađivana, sušena, se kreće od 6 do 10 evra. Velika ekonomska korist za pčelara, a zdravstvena za potrošača. Perga se može čuvati u kontrolisanim uslovima (od 0 do 15 ) i do 15 godina. Najbolje u zatvorenoj tegli u frižideru.

Exit mobile version