Privremena bolnica spremna za pacijente sa lakšom kliničkom slikom

Molim sugrađane da odgovorimo ozbiljnošću na tešku epidemiološku situaciju, poručuje Pajić

Epidemiološka situacija je i dalje veoma nestabilna. Šabac je četvrti u okrugu po broju obolelih. Od 1.665 testiranih u prethodnih sedam dana na kovid-19 pozitivno je 567 osoba. Oko 1.500 sugrađana je u kućnoj izolaciji zbog bolesti ili kontakata sa obolelima, a u Opštoj bolnici smešten je 131 pacijent, saopšteno je posle sastanka Štaba za vanredne situacije u ponedeljak u Gradskoj kući.

-Naše inspekcije su na terenu, u neprijavljenom objektu u naselju Trkalište imali smo masovna okupljanja sa više od 30 sugrađana, u objektu u Lipolistu, a iznajmljuju se stanovi na dan za okupljanje i pravljenje žurki. Pokušavamo da reagujemo kada dobijemo dojavu. Molim za ozbiljnost, 131 sugrađanin je hospitalizovan, njih 10 u respiratornoj jedinici, četvoro intubirano i sa teškom kliničkom slikom. Među pacijentima na bolničkom lečenju je jednogodišnje dete sa majkom. Izuzetno je ozbiljna epidemiološka slika da bismo se neozbiljno ponašali. Molim sugrađane da odgovorimo ozbiljnošću na tešku epidemiološku situaciju u gradu- rekao je komandant Štaba dr Aleksandar Pajić.

On je istakao da je privremena bolnica u Ekonomskoj školi kapaciteta 108 kreveta, predviđena za pacijente sa lakšom kliničkom slikom koji završe lečenje u Opštoj bolnici, aktivirana.

-Pošto znamo da su u Beogradu, Nišu i drugim gradovima puni kapaciteti, našu privremenu bolnicu smo stavili u aktivno stanje. Završavamo pripreme, dezinfekciju prostora, obuke zdravstvenih radnika, da možemo u svakom trenutku taj objekat da uključimo u zdravstveni sistem Republike Srbije. Nadamo se da ti kapaciteti neće biti potrebni, ali ako budu, mi smo uvek spremni- istakao je dr Pajić.

V.d. direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu dr Branko Vujkovć naveo je da je Šabac po broju novoobolelih u okrugu na četvrtom mestu- prva je Ljubovija, zatim Bogatić i Krupanj.

-Imamo stabilan trend rasta u nedelji za nama- 500 novoobolelih na 100 hiljada stanovnika. Povećan je broj testiranja u Mačvanskom okrugu- skoro 4.000 testova. Danas smo dobili novi kontigent od 5.700 brzih antigenskih testova koji će uz kapacitete koje imamo sa PCR testovima biti distribuiran svim ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite na teritoriji okruga. U obrazovnim ustanovama je stabilno, a od danas su stariji osnovnoškolci i srednjoškolci na onlajn nastavi. U prethodnoj nedelji imamo neznatan broj novooobolelih učenika, trenutno je ukupno 39 aktivno obolelo. Nema razreda u kojima je došlo do širenja epidemije među nastavnim kadrom i učenicima. Ukupan broj aktivno obolelih zdravstvenih radnika u gradu je 38- podvukao je dr Vujković.

Napomenuo je da češće oboljevaju sugrađani od 65 i više godina zbog transmisije sa ukućana, zatim radno aktivno stanovništvo od 30 do 49, a potom mlađi od 20 do 30 godina, te da među obolelima nema mnogo dece.

D.Dimitrijević

Exit mobile version