Prinos kukuruza manji i do 60 procenata

Počela žetva kukuruza u Mačvi:

U Srbiji je počela berba kukuruza i prinosi sa prvih njiva su od 40 do 50 odsto manji zbog ekstremno velike suše, rekli su proizvođači i stručnjaci. Još tokom leta, poljoprivredni stručnjaci iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Šapcu, upozoravali su na katastrofalno stanje na njivama u Mačvanskom kraju, a procene na osnovu berbe kukuruza sa prvih njiva, na žalost pokazuju da su oni bili u pravu.

“U našem području se odvija žetva kukuruza, ali ne možemo reći da se odvija onakvim tempom kako bi mi to želeli. Razlog za to je što se poljoprivrednici odlučuju da skidanje kukuruza obavljaju vršajem i očekuje se da vlaga zrna bude približno idealnim 14 posto, radi bezbednijeg sušenja. Zato i imamo žetvu kukuruza na nekih 40 posto u odnosu na zasejane površine. Što se tiče prinosa, pokazalo se da je problem sa sušom u velikoj meri uticao na ovogodišnji rod. Nismo imali dovoljno padavina, one nisu bile raspoređene u optimalnim rokovima. Puna agrotehnika, ovog puta nije mogla da umanji posledice visokih temperatura i suše koju smo imali ovog leta. Prosečno umanjenje prinosa je oko 45 procenata, međutim na nekim njivama rod je i do 70 posto manji u odnosu na višegodišnji prosek”, kaže Svetlana Zlatarić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Šabac.

Cena kukuruza u otkupu je za oko 20 posto viša u odnosu na prethodnu godinu i prema rečima poljoprivrednika, ta cena biće dovoljna isključivo da se pokriju gubici ali da zarade neće biti.

“Očekuje se da smanjen rod i viša cena smanje površine koje će biti zasejane u jesen i proleće naredne godine, međutim naši poljoprivredni proizvođači na najvećim površinama seju kukuruz i to je biljna vrsta koja je najviše zastupljena. Nadamo se da ovo neće uticati na setvu i stanje u poljoprivredi u narednom periodu. Sigurno je da će setva poskupeti i u ovom momentu najviše će se to odraziti na primenu mineralnih đubriva”, navodi Svetlana Zlatarić.

Svetlana Zlatarić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je ovih dana da će prosečan rod biti od šest do 6,3 tone po hektaru i da će u odnosu na prethodnu godinu biti manji za 20 do 23 odsto, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i „preko toga“.

Stručnjak za strna žita Miroslav Malešević ocenio je da će rod kukuruza ove godine biti minimum 40 odsto manji u odnosu na prosečan, a i 50 odsto manji u odnosu na prošlogodišnji kada je bio rekordan.

On je rekao da ima njiva gde nema šta da se obere i gde je šteta 100 odsto, jer su čak i stabljike spržene visokim temperaturama, prenosi agencija Beta.

Prinos semenskog kukuruza zbog ekstremnih temperatura i manjka padavina, prema njegovim rečima, neće biti manji jer se 80 odsto tih površina navodnjava.

Rukovodilac marketinga u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“ Života Jovanović rekao je da su procene te naučne institucije takođe da će prinos kukuruza biti manji od 40 do 50 odsto i da su „političke prognoze optimističnije nego što to pokazuje žetva“.

„Mnogi krajevi Srbije su ovog leta bili zahvaćeni sušom još od 15. juna i osim slabog prinosa ima problema i sa kvalitetom, slaba je ozrnjenost klipa i uz to ono je ‘plitko’“, rekao je Jovanović za Betu i dodao da bi prosečan prinos mogao da bude od 4,5 do pet tona po hektaru.

Đ.M.

Exit mobile version