Preporučujemo: Top 3 destinacije za jesenja putovanja po Srbiji

Jesenja putovanja mogu biti pravi izbor za vas ako preferirate da obilazite lokacije po nešto prijatnijim temperaturama. Takođe tu su i brojne pogodnosti koje ovo godišnje doba nosi sa sobom. Cene putovanja i smeštaja tokom jeseni obično su dosta niže nego za vreme letnjih meseci. Ne zaboravite da će jesen još više ulepšati vaše putovanje zbog nezaboravnih prizora koje pruža. Ako planirate da ove jeseni svoj odmor provedete na nekoj od destinacija u Srbiji, nudimo vam nekoliko predloga.

Najoriginalniji etno-kompleks u Srbiji

Etno selo podignuto na brdu Mećavnik od svog nastanka iz godine u godinu sve više oduševljava svoje posetioce. Drvengrad, kako mu i samo ime sugeriše u potpuno je sagrađen od drveta, a posebnu pažnju privlače brvnare, koje su svakako karakteristične za ovaj kraj. Sam Drvengrad nastao je po zamisli režisera Emira Kusturice za potrebe snimanja njegovog filma Život je čudo. Ovo etno selo ima sve odlike malog grada, poseduje crkvu, bioskop, pijacu, sportski centar i restorane. Ulice i trgovi nose nazive imena poznatih ličnosti iz oblasti književnosti, filma i sporta.

Glavna ulica nosi naziv jedinog srpskog nobelovca Ive Andrića, ali postoje i ulice Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Federika Felinija, Miodraga Petkovića Čkalje, Novaka Đokovića i mnogih drugih. U Drvengradu je sve u znaku filma, pogotovo sredinom januara kada se ovde održava filmski i muzički festival Kustendorf, kada se u ovom selu na Mećavniku okupljaju razne poznate zvezde iz filmskog sveta.

Ako ste već u ovom delu Srbije od 1. aprila do 31.oktobra, ne propustite i vožnju Šarganskom osmicom na koju će vas povesti parni voz Ćira. Upustite se u ovu avanturu između Šargana i Mokre Gore, gde pruga pravi neobičnu putanju u vidu broja 8. Cena karte za odrasle je od 1,200 do 2,500 dinara, a za decu od 600 do 1,250 dinara.

Iako je Drvengrad lepo obići bilo kad tokom godine, tokom jeseni ipak ovo mesto poseduje posebnu draž. Prošetajte se ulicama koje nose naziv velikana i uživajte u pogledu na prirodu obojenu jesenjom paletom boja. Cena ulaznice u Drvengrad iznosi 250 dinara.

Srednjovekovni biser na Dunavu

Tvrđava Golubački grad nalazi se na desnoj obali Dunava na svega 4 km od naselja Golubac. Ovaj kompleks pripada nacionalnom parku Đerdap i smešten je na visokim liticama koje se nalaze na ulazu u Đerdapsku klisuru. Sastoji se iz prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada, a čini ga ukupno 10 kula i dve velike kolske kapije.

Izgrađena je na ostacima starih rimskih utvrđenja, ali ne može se sa sigurnošću tvrditi da li su tvrđavu sagradili Srbi ili Ugari. Poznato je da je svoj današnji izgled dobila krajem 15. veka i da su se smenjivale vlasti koje su njome upravljale. Turci su na kraju zauzeli tvrđavu 1481. godine i upravljali su njome sve do 1868. godine kada je ponovno vraćena srpskoj vlasti.

Golubački grad bio je u jako zapuštenom i lošem stanju na samom početku 21. veka. Zato su otpočete rekonstrukcije 2011. godine i stari sjaj Golubačke tvrđave vraćen je ovom prelepom zdanju 2019. godine. Može se reći da je danas Golubačka tvrđava jedno od najznačajnijih turističkih mesta ne samo u Srbiji već i u Evropi.

Od renoviranja tvrđava svojim posetiocima nudi četiri nivoa posete. Zelena zona obuhvata osnovnu posetu Golubačkog grada, dok plava, crvena i crna za one koji žele da uz penjanje obiđu svaki kutak tvrđave. Ako želite da kupite kartu za tri teže zone morate biti adekvatno obuveni i spremni na pravi napor. Oko svih detalja u vezi sa cenama ulaznica, zonama kao i radnom vremenu najbolje je pratiti informacije na zvaničnom sajtu Tvrđava Golubački grad.

Ukoliko planirate da svoj odmor provedete na ovoj lokaciji smeštaj po povoljnim cenama možete pronaći u Golupcu, a najpovoljniju ponudu možete naći na linku – smeštaj Golubac.

Fruška Gora, srpski Atos

Fruška gora zauzima posebno mesto u srcima mnogih ljudi. Smeštena je u Sremu i oivičena je Dunavom i Savom. Ona ne predstavlja samo jednu planina usred ravnice, već čarobno mesto bogato plodnim zemljištem na čijoj se teritoriji nalaze brojni vinogradi, voćnaci, pašnjaci i guste listopadne šume. Da bi sačuvali lepote ovih područija Frušku goru proglasili su nacionalnim parkom 1960. godine, to je ujedno bio i prvi nacionalni park u Srbiji.

Iako se na Fruškoj gori nalaze brojni spomenici kulture i mesta na kojima posetioci mogu uživati u sportskim aktivnostima, bitno je naglasiti da Fruška gora čuva najveće srpske svetinje. Na Fruškoj gori sazidano je 35 pravoslavnih manastira u periodu od 15. do 18. veka. Zbog sve jačeg prodora Osmanlija i pada srpske države, srpski despoti i vlastela odlučili su da gaje srpsku tradiciju i očuvaju nacionalnu svest gradeći manastire na teritoriji tadašnje Ugraske. Tako su fruškogorski manastiri pravi čuvari srpske vere, koja nije napuštala naše pretke čak ni u najgorim vremenima.

Od prvobitnih 35, do današnjeg vremena sačuvano je svega 16 manastira na teritoriji Fruške Gore. To su Krušedol, Divša, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Petkovica, Velika Remeta, Mala Remeta, Rakovac, Šišatovac, Privina Glava, Beočin, Kuvežedin, Jazak, Grgeteg i Vrdnik-Ravanica. Upravo u ovim mestima počivaju neke od najbitnijih ličnosti iz srpske istorije.

Fruška gora može vam ponuditi dosta toga, zato se savetuje da na njoj ostanete bar nekoliko dana kako biste uspeli da posetite sve njene atrakcije. Klikom na stranicu Fruška gora dobićete sve turističke informacije na jednom mestu pre odlaska u ovu oazu mira.

Svoje jesenje putovanje po Srbiji prilagodite svojim potrebama i mogućnostima, pa pored navedenih lokacija možete se provesti u nekoj od brojnih banja koje se nalaze duž zemlje, na visokim usponima sa svežim planinskim vazduhom ali i u gradovima koji će vam predstaviti modernu stranu Srbije. Za koji god lokalitet da se odlučite budite sigurni da ćete zavoleti i Srbiju ali i jesenja putovanja.

Exit mobile version