Premijera lutkarske predstave „Čarobni pasulj“ u sredu u Šabačkom pozorištu

Prvi put publiku kroz svet mašte vode lutke na sceni šabačkog teatra

Lutkarska predstava „Čarobni pasulj“ u dramatizacija i režiji Cvetina Aničića premijerno će biti prikazana u sredu u 18 sati u Šabačkom pozorištu. Prvi put će na sceni našeg teatra biti izvedena „narodna irska bajka koja prikazuje svet mašte i prepuna je avanture“.

-Trebalo je samo pokazati malo volje i interesovanja za tu vrstu pozorišta. Zadovoljstvo mi je što je Cvetin Aničić došao kod nas, vrlo brzo smo se dogovorili, čak smo u međuvremenu organizovali jednu otvorenu radionicu izrade lutaka gde smo uključili Predškolsku usanovu „Naše dete“, vaspitačice koje se inače time bave na svom poslu. Svi se radujemo premijeri, ja posebno. Važno je da naše najmlađe uključimo od malena u pozorište, jer to je naša buduća publika i moramo na vreme da im razvijemo kulturu dolaska kod nas, jer oni će nam kasnije gledati i večernje predstave- podvukao je direktor Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić.

Lutke su govorni ginjol tako da je sva njihova animacija u samim ustima lutke i to ovu predstavu čini još atraktivnijom. Uloge tumače Veljko Eraković (dečak Panta, kraljev glasnik, kralj), Slađana Pajčić (mama, veštica, vitez, vojvoda, div) i Jovana Pantić (princeza, kraljica, krava, guska).

-Bilo je jako teško, ali istovremeno i veoma zanimljivo raditi na predstavi. Budući da sam prvi put imala dodir sa lutkama i ovakvom vrstom pozorišta, trebalo je animirati lutke, što je veoma zahtevno. Reditelj je vrhunski i mnogo mi je u tome pomogao, imao je strpljenja i razumevanja za nas glumce- navela je Pantićeva.

„U samoj izvornoj verziji ova bajka ima u sebi najveću dozu onoga avanturističkog duha koji je svakom detetu neophodan za zdravo odrastanje. To zrno pasulja, svakako, predstavlja zrno velike znatiželje i radoznalosti kod svakog deteta. Šta se desi kada to zrno znatiželje naraste do neba?  Ima li kraja toj radoznalosti…?  Mi tu irsku bajku izvodimo na neki drugi način. Ona je prilagođena nama. Znatiželja je velika kod svakog deteta ali mi smo je još obojili duhovitošću i gegovima. Istražujemo kako je nastala rečenica „Sredio ga kao Panta pitu“… U ovoj priči imamo Pantu i imamo diva zvanog Pita“, reči su reditelja koji potpisuje scenografsko rešenje, a zadužen je i za izradu lutaka.

-Imam divno i bogato iskustvo u radu sa Šabačkim pozorištem. Poslednjih mescec i po dana je bilo zanimljivo, glumci su zaista bili na vrhuncu zadatka, dopunjavali smo se i to je velika stvar. Mi pokrećemo lutkarsku scenu u Šapcu i to mi je zaista drago. Nešto novo se rađa i mislim da će ova predstava živeti, da će se igrati i da će je deca voleti zato što je tako komična, odnosno duhovita, lutkarska, samim tim vrlo neobična i da će doživljavati pozorište kao jedan lep događaj, kao spektakl. Lutkarstvo je u svetu mnogo razvijeno, kod nas u Srbiji kasnimo u tom segmentu, ali nas nekoliko radimo na tome, borimo se da lutka zaista dobije prostor u pozorišnoj umetnosti, jer ima mogućnosti za istraživački rad. Mislim da vreme lutkarstava tek počinje u Srbiji i drago mi i je da smo u Šabačkom pozorištu stvorili kolevku lutaka. Nadam se da će se to nastaviti i da će lutka ovde imati svoj prostor i funkciju- poručio je Aničić.

„Naučićemo da nam bez mašte i radoznalosti nema ni mudrusti i pameti… Zato maštajte i neka svako nađe za sebe malo zrno pasulja koje će da proklija i izraste u pravo čudo“, još jedna je poruka reditelja. Za muziku u predstavi zadužen je Goran Ljubanić, a za dizajn muzike Kosta Pavlović. Repriza je zakazana za subotu u 12 sati.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version