Preko pet hiljada Lozničana potpisalo inicijativu

Predat zahtev za ponovno odlučivanje o prostornom planu posebne namene grada Loznice

Grupa građana predvođena udruženjem „Ne damo Jadar“, prethodnih dana uspela je da prikupi preko pet hiljada potpisa građana Loznice. Potpise su u ponedeljak predali u Skupštinu grada Loznice. Oni su pokrenuli građansku inicijativu, u kojoj od Skupštine grada Loznice traže da se ponovo zakaže sednica na kojoj će se odlučivati o usvajanju Prostornig plana grada Loznice u kom se, kako navode, prvi put rudnik jadarita uvodi u neke zvanične dokumente.

„Prisustvovali smo jednom istorijskom trenutku. Predali smo građansku inicijativu sa 5.385 potpisa građana Loznice. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su nam pomogli i koji su se potpisali. Ovo je bila velika akcija za nas, jer su svi radili volonterski iz srca, bez ičije pomoći i bez ikakvih donacija. Sledeći korak je na gradonačelniku i Skupštini grada, koji imaju obavezu da u narednih 60 dana sazovu vanrednu sednicu Skupštine grada Loznice sa jednom temom, Prostorni plan posebne namene grada Loznica i izuzimanje rudnika jadarita iz njega. Ovo im je druga šansa, da se pokaju i promene svoje stavove i izjave. Mi želimo da ostanemo da živimo u zdravoj i čistoj Loznici a ne u otpadu pored rudnika. Imali smo u prošlosti tri zagađivača, ne treba nam četvrti“, rekao je Zlatko Kokanović, potpredsednik udruženja „Ne damo Jadar“.

Opozicioni odbornici, koji ni na sednici kada je usvojen Prostorni plan nisu glasali za usvajanje, podržali su akciju meštana Gornjih Nedeljica i naveli da je prvi put u istoriji da ljudi moraju da prikupljaju potpise, kako bi vlast ubedili da ne žele takvu odluku.

„Kao odbornik u Skupštini grada Loznice, moram da obavestim javnost da je ovo prvi put u istoriji da se desilo da je narod podneo zahtev, iz kog se vidi kakvu oni odluku žele da odbornici donesu. To se nikada do sada nije desilo, narod se skupio i ujedinio oko ovoga i odbornicima dao domaći zadatak. Da li će oni sada uvideti da vrše vlast u ime svog naroda, a ne u lične i tuđe interese, ostaje da vidimo. Ako to ne urade, ja sam siguran da oni više neće imati podršku građana Loznice“ – naveo je Dragan Pajić, odbornik grupe građana „Smelo“ u Skupštini grada Loznice.

Prema pravilima, Vanredna sednica Skupštine grada Loznice trebalo bi da bude zakazana u narednih 60 dana, a na njoj će se ponovo raspravljati o Prostornom planu posebne namene i na kraju ponovo glasati o njegovom usvajanju.

Đ.M.

Exit mobile version