Predstavljeni programi zdravstvene i socijalne zaštite Novog tima

Na konferenciji za novinare Pokreta Zapadna Srbija

Na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Pokreta Zapadna Srbija o programima zdravstvene i socijalne zaštite govorili su koordinatori Novog tima, za zdravstvo dr Jasmina Stanković i dr Jovan Ćirić i socijalnu zaštitu Dragana Milosavljević i Vladimir Brković. Kandidatkinja za gradonačelnicu Šapca Jelena Milošević istakla je da je Pokret u proteklom perodu bio okosnica odgovorne zdravstvene i socijalne politike i postigao značajne rezultate.

Preventivni pregledi i briga o najosetljivijim kategorijama stanovništva

-Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ jedan je od najboljih u Srbiji u pružanju usluga primarne zdravstvene zaštite i stvaranja preduslova za zdrav život sugrađana. Podržali smo finansiranjem iz gradskog budžeta rad lekara i medicinskih tehničara, kao i investiciono održavanje i ulaganje u tu zdravstvenu ustanovu i time stvorili dobre preduslove za rad i dostupnost usluga zdravstvene zaštite na seoskom i gradskom području. Lider smo po broju usluga socijalne zaštite i njihovom kvalitetu i stralno ih proširujemo. Istakla bih posebno dobru umreženost sa organizacijama civilnog društva u zaštiti najranjivijih kategorija naših sugrađana. Zahvalna sam zdravstvenim radnicima i ljudima iz oblasti socijalne zaštite- herojima ne samo ovog doba pandemije, već i svakog dana. Pozivam da kao društvo prepoznamo njihov značaj nagradivši ih, ne samo finansijski, već i vraćanjem dostojanstva njihovim profesijama- podvukla je Miloševićeva.

U narednom periodu proširiće se sveobuhvatnost akcija preventivnih pregleda, kako bi se radilo na prevenciji malignih bolesti.

-Pre svega mislimo na karcinom dojke, nabavkom portabilnog mamografa, kao i karcinoma pluća otvaranjem savetovališta za odvikavanje od pušenja. Planiramo da otvorimo savetovalište za mlade u okviru kojeg ćemo raditi na edukaciji o polno prenosivim bolestima i doprineti očuvanju njihovog reproduktivnog zdravlja. Dom zdravlja uključen je u evropski projekat „Support life“, čime ćemo doprineti razvoju palijativne nege, ne samo u našem gradu i na seoskom području, već u celoj zemlji podvukla je dr Stanković.

Dr Ćirić podsetio je na dve veoma dobre uspešno realizovane ideje na inicijativu Tima za zdravstvo- odluku o finansiranju troškova vantelesne oplodnje i osnivanje Fonda za lečenje dece obolele od teških i retkih bolesti.

-Time smo sugrađanima pomogli da se ostvare u najvažnijoj životnoj ulozi roditelja, a finansiranjem lečenja pomogli smo onima kojima je to bilo najpotrebnije. U narednom periodu planirana su predavanja za decu o saobraćajnom traumatizmu i bezbednosti u saobraćaju. Organizovaćemo i dalje karavane zdravlja, kako bismo zdravstvenu zaštitu učinili dostupnijom u ruralnim područjima, posebno onima koji su u teškoj materijalnoj situaciji i nemaju zdavstveno osiguranje- objasnio je dr Ćirić.

Šabac lider po broju licenciranih usluga

Šabac je primer dobre prakse po broju licenciranih usluga i obuhvatu sugrađana sa najrazličitijim potrebama, a u budućnosti se planira uvođenje inovativnih usluga i unapređenje i proširenje postojećih, naveo je Brković.

-U narednom periodu proširićemo značajano kapacitete pomoći u kući da bismo izašli u susret najstarijim i bolesnim sugrađanima, naročito u seoskim sredinama. Posebno nam je važna usluga stanovanje za mlade uz podršku, jer nam je cilj da omogućimo našoj deci po povratku iz ustanova socijalne zaštite povratak u rodni grad i zajedno sa njima izgradimo njihovu sigurnu budućnost. Cilj nam je da šansu za krov nad glavom damo sugrađanima koji za to nisu u mogućnosti kroz uslugu socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i to smo učinili do sada za 51 porodicu. Za marginalizovane društvene grupe planira se uvođenje socijalnog preduzetništva- podvukao je Brković.

Milosavljevićeva je istakla uslugu lični pratilac namenjenu deci sa smetnjama u razvoju uvedenu 2017. godine, a ove godine će sva deca kojoj to bude bilo potrebno dobiti svog ličnog pratioca. Kao značajnu navela je i uslugu personalne asistencije za odrasla lica sa invaliditetom.

-Uz postojanje dnevnih boravaka za decu i odrasle sa invaliditetom, napravili smo set usluga namenjenih korisnicima i učinili ih dostupnim svima kojima su neophodne, što je značajno za korisnike i njihove porodice. U narednom periodu, zajedno sa fondacijom „Humano srce Šapca“ razvijaće se usluga namenjena deci i mladima sa smetnjama u razvoju i autizmom „Predah smeštaj“. Za osobe sa invaliditetom predviđen je set mera- subvencije kod javnih preduzeća, povlastice za prevoz u javnom saobraćaju i besplatan bazen. Planirane su i mere podrške za nezaposlene trudnice i majke u postporođajnom periodu u trajanju od godinu dana- naglasila je Milosavljevićeva.

Šabac je primer dobre prakse u razvijenosti usluga socijalne zaštite, budući da nijedna takva usluga nakon njenog uvođenja nije prestala da postoji, a budžet za tu namenu je povećavan, što je dokaz brige o najosetljivijim kategorijama stanovništva i put kojim će se Novi tim kretati u narednom periodu, poručili su koodinatori Tima za socijalnu zaštitu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version