Predstavljena aplikacija za novi gradski prevoz

Informišite se o najkraćem putu do željene destinacije

Aplikacija za mobilne telefone pomoću koje će jasno moći da se prate sve linije novog gradskog prevoza, kao i vreme stizanja do određene destinacije, počeće sa radom 15. juna i svi građani moći će da je preuzmu sa google play-a ili sajta grada Sabac.rs. Prezentacija novog koncepta javnog saobraćaja, kao i načina funkcionisanja njegovog praćenja posredstvom mobilnog telefona, održana je u subotu u Startit centru. Ekipa sastavljena od šabačkih programera u rekordnom roku od dva meseca realizovala je projekat.

Šabac šampion razvoja

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović poručio je da je to još jedna potvrda da je Šabac šampion razvoja.

-Ponosan sam na činjenicu da su ovu aplikaciju napravili Šapčani. Imamo Startit centar u kome rade 22 programera koji čine svet boljim, čiji se programi prodaju u Americi i Kanadi, a ovo što su uradili u velikoj meri pojednostaviće funkcionisanje javnog prevoza i omogućiti svakom da ima jasnu sliku gde se nalazi i kada gde dolazi svaki autobus koji je deo javnog prevoza. Imaćemo nov, najmoderniji, najbolji gradski prevoz u Srbiji. On će koštati građane Šapca nula dinara iz budžeta, nema subvencije i imaće najnižu cenu karte. Biće čist, ekološki i vodićemo računa o životnoj sredini- podvukao je Zelenović.

Razvoj aplikacija naslanja se na koncept „smart city“ (pametnih gradova) i to je jedna od prvih smart aplikacija koje je grad razvio i ponudio građanima Šapca.

Ponuda kakvu nema nijedan grad

-Sve to olakšava javni prevoz u smislu pronalska i brzine stizanja do određene destinacije. Razlikuje se od ostalih po kompletnim informacijama- iscrtava rutu gde se nalazite, gde želite da idete. Možete da pronđete bilo koju lokaciju u gradu po nazivu. Preuzimanjem  startuje na telefonu, nema parametara za logovanje, jednostavna je za krajnjeg korisnika. Opcije podrazumevaju sve rute i linije kojima autobus ide i dve mogućnosti pretrage: po destinaciji i gde želite da pratite traženi autobus, što nijedan grad nije ponudio ranije- naglasio je menadžer projekta Bojan Prica.

Programer aplikacije Čedomir Ninković navodi da to praktično znači da pruža mogućnost da u svom džepu imate informacije o svim linijama, da možete lako da dobijete informaciju kada autobus stiže na određenu stanicu, da pratite uživo kuda se taj autobus kreće i izračunate rutu do željene lokacije.

-Ako hoćete da stignete do bazena, u odnosu na lokaciju gde se trenutno nalazite za vas će pronaći kuda peške da odete do najbliže stanice, a onda odatle koliko stanica da se vozite, gde da izađete i kako peške da stignete do tog mesta- objasnio je Ninković.

Novi sistem javnog prevoza u gradu podrazumeva nadogradnju postojećeg, kako bi se učinio funkcionalnijim, a osnovna ideja je da umreži gradska naselja i poveže ih sa centrom, budući da su seoska područja i prigradska naselja bolje povezana sa gradom.

D.Dimitrijević

Exit mobile version