Predstavljamo vam Rumenu Bužarovsku

Kulturni centar, petak, 27. 10. 2023. u 20 časova

Predstavićemo vam Rumenu Bužarovsku književnicu koju književni kritičari upoređuju sa majstorima američke kratke priče. Najznačajnija autorka sa ovih prostora ujedno je i najprevođenija književnica regiona. Njene zbirke pripovedaka „Osmica“ i „Moj muž“ postigle su trenutni uspeh i pretvorile Rumenu Bužarovsku u najistaknutiju novu nadu regionalne književne scene. Dve njene knjige, „Moj muž“ i „Nikuda ne idem“, za kratko vreme postale su hitovi. Obe su se našle među deset top najprodavanijih knjiga izdavačke kuće Booka u 2019. godini.
Platforma „Književna Evropa uživo“ (Literary Europe Live), u okviru organizacije „Književnost preko granica“ (Literature Across Frontiers), uvrstila je 2016. godine Rumenu Bužarovsku među deset najzanimljivijih mladih evropskih pisaca.
Rumena Bužarovska je među svojom čitalačkom publikom poznata po svom jedinstvenom stilu koji je lišen preteranih poetskih ukrasa i fokus u njenim pričama je na samom doživljaju priče i identifikaciji sa njom. Budući da su junaci ovih priča obični ljudi, oni se bore sa nekim običnim problemima, vode prosečne živote koji ni po čemu nisu posebni. Međutim, Rumena Bužarovska nam kroz svoje priče prikazuje te živote na način na koji ih nismo ranije videli.
Pored nagrade Prvi put koja je ove godine prvi put dodeljena za najbolji prvi rukopis za mlade autore do 30 godina koji nisu nikada objavljivali kao deo projektnih aktivnosti međunarodnog projekta READ (Regional Network for Cultural Divercity) je i gostovanje Rumene Bužarovske kao podrška programima regionalne saradnje i mobilnosti umetnika a čiji je učesnik Kulturni centar sa svojim programom Lazina kuća za pisce.
Exit mobile version