Predavanje o značaju 22. aprila 1867. godine ispred šabačke tvrđave

Početak proslave povodom Dana grada Šapca obeležilo je obraćanje istoričara Dejana Živanovića ispred šabačke tvrđave zvaničnicima grada, koji je govorio o značaju 22. aprila 1867. godine.

-Mi smo na prostoru šabačke tvrđave započeli obležvanje još jednog praznika grada Šapca, 22. aprila. Simbolično, na datum iz 1867. godine, kada  je turska vojna posada napustila šabačku tvrđavu i prostor oko nje, čime je završena najduža epopeja u istoriji grada Šapca, a to je period Osmanske vladavine. Odlaskom Turaka iz Šapca i šabačke tvrđave, okončana je, nakon više od tri veka, turska vladavina na prostoru Šapca i njegove okoline. Istorijske činjence govore da ona narodna o „pet vekova pod Turcima“ u slučaju Šapca ne važi, već da je turska vlast, u vremenskim periodima, trajala oko 320 godina- naveo je Živanović.

Iz ovih perioda do današnjih dana sačuvali su se značajni tragovi truskog nasleđa. Primeri za to su pojedini toponimi sadašnjih naselja u našem gradu, najstari gradsko naselje Bair (tur. breg, strana brega), Benska bara (tur. bent- brana, ustava, jaz), Ma(ha)la (na tur. gradska četvrt). Na kraju, napominje Živanović, „u stvaranju temelja na kojima Šabac počiva možda je upravo odlučujući bio značaj Turaka i pre svega sultana Mehmeda II Osvajača, prilikom donošenja odluke da 1470. godine počne sa izgradnjom utvrđenja na Savi. Istorijsko nasleđe koje nas određuje i sa kojim živimo, a koje opet često zaboravljamo“.

D.D.

 

Exit mobile version