Prečistač otpadnih voda u Donjem Crniljevu godinama propada

Uložene pare, postrojenje nikada nije počeo sa radom:

U Srbiji gotovo ni jedan grad nema rešeno pitanje prečišćavanja otpadnih voda. Sad zamislite koliko će nam vremena trebati kako bi ovakva postrojenja stigla i u udaljena seoska područja. Selo Donje Crniljevo u Opštini Koceljeva, ovakvo postrojenje ima, ali ono nakon izgradnje nikada nije pušteno u rad. Sada je zapušteno i zaraslo u korov, a nekoliko stotina hiljada evra uloženih u projekat truli pored reke Tamnave. I tako već godinama.

Slavko Živanović

„Oko 450 hiljada evra je dobijeno da se uradi ovaj prečistač u Crniljevu. Mesna zajednica je započela to, pa je onda prešlo u gazdovanje Javnog preduzeća „Progres“ u Koceljevi. Vidite danas, 2022. godina je a ništa nije urađeno. Jeste urađena ova gvozdena kapija, koja ničemu ne služi a koštala je mnogo. Ostalo ništa nije urađeno“, kaže Slavko Živanović iz udruženja „Za spas Lopte“.

Tik uz Tamnavu, postrojenje je lepo zamišljeno. Celo selo bi imalo rešen problem, a rečica bi ostala čista. Međutim, nakon izgradnje bazena, pumpe nikada nisu došle.

„To je voda samo koja dolazi sa puta i koja se sliva iz zemlje. A inače nema ništa da je priključeno, Ni jedno jedino domaćinstvo. Nisu doneli ni motore, vidite kako stoji ode. Tu su trebale da budu pumpe koje bi slale otpadne vode u bazene a odvajao bi se papir i mulj. U martu mesecu 2017. godine je trebalo da počne da radi, po rečima predsednika Opštine. I ništa od toga, pomerali su na 2019, pa 2021. i ništa od toga“, kaže Slavko.

I da je sve teklo po planu, da je postrojenje otvoreno, iz Ekološkog udruženja „Za spas Lopte“ tvrde, nema dovoljno struje za njegov rad.

„Ne bi moglo da funkcioniše zato što nije obezbeđena električna energija. Sa ovom niskonaponskom mrežom ne bi moglo da krene ništa. To su veliki motori koji ne mogu da krenu. Tu treba da se uradi dalekovod sa transformatorom. Dakle, sve i da je urađeno i spremno za korišćenje ništa ne bi moglo da se koristi“, objašnjava Jovan Veselinović iz ekološkog udruženja „Za spas Lopte“.

A kao što postrojenje zarasta u korov, tako su i naša pitanja koja smo poslali preduzeću „Progres“ iz Koceljeve, ostala u travi, bez odgovora.

Đ. Mijailović

 

 

 

Exit mobile version