Potrebno oformiti širok front za borbu protiv zagađenja vazduha

Gradonačelnik se sastao sa predstavnicama „Mama Šapca“

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić sastao se u ponedeljak u zgradi Gradske uprave sa predstavnicama „Mama Šapca“ koje su pokrenule inicijativu za borbu protiv zagađenja vazduha. On je po završetku razgovora obećao da će oformiti „širok front za rešavanje višedecenijskog problema u gradu“.

-Sa Sonjom, Ljupkom i Ivanom sam imao veoma konstruktivan sastanak i kao gradonačelnik sam zainteresovan za rešavanje višedecenijskog problema grada Šapca- zagađenja vazduha. Dogovorili smo se o budućim koracima koji će biti preduzeti kako bi se ovaj problem rešio na adekvatan način. Stvoriću jedan širok front za kvalitet vazduha u gradu tokom ove nedelje. Razgovaraću sa inspekcijama zaduženim za kontrolu kvaliteta vazduha i onima koji mere nivo zagađenja, privrednicima i Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ali i udruženjima koja se time bave kako bismo načinili prave korake u narednom periodu. To nije moguće učiniti za jedan dan, ali sam siguran da rešenje postoji i da zakon mora da bude jednak za sve i oni koji ga ne poštuju treba da budu adekvatno kažnjeni. Na osnovu analize videćemo ko su pravi zagađivači i koje supstance su u pitanju, a onda će oni biti sankcionisani- rekao je Pajić.

Predstavnice „Mama Šapca“ navele su da im je drago da je gradonačelnik saglasan sa njihovim zahtevima, ali da očekuju da vreme pokaže hoće li oni biti realizovani.

-Drago nam je što će Gradska uprava obratiti pažnju na naše zahteve, da će se reagovati ako zagađenja bude u prekomernim količinama kao što je bilo prethodne nedelje. Tražile smo da nadležni rade svoj posao da mi ne bismo morali da se bavimo ovim problemom- podvukla je Sonja Nikolov.

Ljupka Stanković je naglasila da im se pridružilo mnogo građana zabrinutih za posledice zagađenja po zdravlje.

-Okupili smo se potpuno spontano u trenutku kada je na ulicama bilo mnogo strašno, nije moglo da se diše. Pridružilo nam se mnogo ljudi, jer prepoznaju i shvataju koliko je opasno ovo što dišemo. Ne vidim da nama treba bolji razlog. Moramo da zatvaramo prozore, da bežimo sa ulice, smrdimo na naftu, sumpor. Nisam stručna, niti treba da imam posebno znanje da bih osetila da to što dišem nije vazduh, to je otrov. Želimo da verujemo i očekujemo od ovog sastanka da nadležni napokon počnu da rade svoj posao da mi ne bismo više morali da se bavimo time, da gledamo merenja, otvaramo prozore, vidimo smemo li ili ne na ulicu. To nije naše. Videćemo da li će se nešto dešavati, verujemo da hoće- rekla je Stankovićeva.

Ivana Gajić je naglasila da je najbitnije da se u slučaju da se ponovi prekomerno zagađenje reaguje odmah, čak i privremenim zatvaranjem privrednog subjekta za koji se sumnja da je prouzrokovao zagađenje, dok se ne obavi hitan inspekcijski nadzor.

-Tek nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, ako se utvrdi da oni nisu uzročnici, mogu da nastave sa radom.  Ne možemo da čekamo godinu dana, da neko dete dobije kancer ili bilo ko od sugrađana srčani udar kao direktnu posledicu zagađenja. Nemamo o čemu da pregovaramo, kao grupa zabrinutih građana samo tražimo da nadležni počnu da rade svoj posao- zaključila je Gajićeva.

„Mame Šapca“ povezale su se putem društvenih mreža i pre dve nedelje organizovale protest ispred Gradske uprave kome su se pridružili i ostali građani zabrinuti zbog zagađenja. Tom prilikom zalepile su zahteve na vrata zgrade u kojima su istakle da se hitno moraju preduzeti mere zbog prekomernog zagađenja vazduha u gradu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version