Potpisivanje ugovora u Tršiću

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović je u četvrtak 23. februara 2023. godine potpisao u Tršiću ugovore o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju sa predstavnicima gradova Beograd, Niš, Loznica i Leskovac i opština Ruma i Šid, kao vodećih partnera na projektima.

Martinović je istakao da gradovi i opštine danas prepoznaju da je mehanizam međuopštinskog partnerstva u duhu reforme javne uprave i njene transformacije u servis građana i privrede, kao i da im udruživanje omogućava da bolje odgovaraju na potrebe svojih zajednica. Ministarstvo će nastaviti aktivnosti kojima se podržava međuopštinsko partnerstvo uz značajnu pomoć Vlade Švajcarske i Kancelarije Vlade Švajcarske za podršku i saradnju, kojima je ovom prilikom upućena zahvalnost za dosadašnje angažovanje. Zajedničkim delovanjem državne uprave, lokalne samouprave i međunarodnih partnera, doprinosi se stvaranju kvalitetnijih uslova za život svih naših građana i ravnomernom razvoju Srbije, koji sprovodi predsednik države Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije.

Fond za međuopštinsku saradnju uspostavljen je 2019. godine u okviru Prve faze podrške Švajcarske Vlade za reformu javne uprave i sistema lokalne samouprave, čime je podržano 16 projekata, odnosno 53 međuopštinska partnerstva. Javnim pozivom, sprovedenim 2022. godine, u okviru projekta “Lokalna samouprava za 21. vek”, opredeljena su sredstva u cilju unapređenja postojećih i uspostavljanja novih međuopštinskih saradnji. Projektima koji se sprovode unapređuju se zoohigijena i komunalne delatnosti, rad pravobranilaštva, vodosnabdevanje, energetska efikasnost u javnoj rasveti, a pruža se i podrška lokalnom stanovništvu kroz uspostavljanje zajedničke kancelarije lokalnog ombudsmana i specifičnog servisa namenjenog slepim i slabovidim osobama za pristup informacijama.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović.

Exit mobile version