Potpisan sporazum o saradnji opštine Bogatić i grada Brjanska

Delegacija ruskog grada Brjanska doputovala je danas u trodnevnu posetu opštini Bogatić, s ciljem da ozvaniči saradnju započetu u avgustu, prilikom boravka predsednika opštine Nenada Beserovca i predstavnika Mačvanskog upravnog okruga u Rusiji. Tim povodom, u sali opštine potpisan je sporazum o saradnji opštine Bogatić i grada Brjanska, a svečanosti su prisustvovali predstavnici opštinskog rukovodstva i ruske delegacije, koju je predvodio gradonačelnik Brjanska Aleksandar Anatoljevič Hlimankov.

Potpisivanju sporazuma prethodilo je potpisivanje dva Protokola o namerama- između Brjanskog Gradskog Sovjeta i opštine Bogatić i Brjanske regije i Mačvanskog upravnog okruga u avgustu 2016. godine, za vreme petog Slovenskog međunarodnog ekonomskog foruma.

-Predstojeća poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji će biti dočekan na najvišem nivou od strane naših državnih zvančnika, potvrđuje i partnerski odnos rukovodstava naših država. Uveren sam da ćemo posle potpisivanja ovog sporazuma uspostaviti dugoročnu, plodonosnu saradnju, pre svega u interesu građana naše dve lokalne samouprave. Ta saradnja će se odvijati u oblastima kulture, sporta, obrazovanja i nauke, ali pre svega smo zainteresovani za ekonomsku saradnju, za koju se nadam da će uslediti u narednom periodu. Mi kao mala opština možemo da ponudimo ono što imamo, izuzetno povoljan geografski položaj, poljoprivredne i geotermalne potencijale. Time ćemo pokušati da privučemo ruske partnere da investiraju u naše područje – naveo je predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac.

Nakon što su dve administracije- Brjanskog Gradskog Sovjeta narodnih deputata 29.septembra i Skupštine opštine Bogatić na sednici 24. oktobra, dale saglasnost na zaključenje sporazuma, dogovoreno je i njegovo zvanično potpisivanje. Saradnja će se između ostalog odvijati u oblasti poljoprivrede, ekonomije, sporta, kulture, a prvi koraci su već dogovoreni i odnose se na obrazovanje naših učenika u Rusiji.

Predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac rekao je da, iako nekome mogu delovati čudni motivi velikog grada sa pola miliona stanovnika, grada slavne prošlosti, sa tradicijom i istorijom dugom preko hiljadu godina, kakav je Brjansk, za uspostavljanje saradnje sa jednom malom opštinom kakva je Bogatić, treba ih naći u motivima koje velika Rusija ima da uspostavi dobre i bratske odnose sa malom Srbijom, kao i velika Brjanska gubernija sa Mačvanskim upravnim okrugom. Beserovac je dodao da jedan od razloga jeste veliko prijateljstvo dva slovenska pravoslavna naroda, u koje se mogao uveriti na svakom koraku prilikom posete ruskom gradu.

-Predstojeća poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji će biti dočekan na najvišem nivou od strane naših državnih zvaničnika, potvrđuje i partnerski odnos rukovodstava naših država. Uveren sam da ćemo posle potpisivanja ovog sporazuma uspostaviti dugoročnu, plodonosnu saradnju, pre svega u interesu građana naše dve lokalne samouprave. Ta saradnja će se odvijati u oblastima kulture, sporta, obrazovanja i nauke, ali pre svega smo zainteresovani za ekonomsku saradnju, za koju se nadam da će uslediti u narednom periodu. Mi kao mala opština možemo da ponudimo ono što imamo, izuzetno povoljan geografski položaj, poljoprivredne i geotermalne potencijale. Time ćemo pokušati da privučemo ruske partnere da investiraju u naše područje- naveo je Beserovac.

-Poljoprivredni univerzitet u Brjanskoj pruža kvaliteno obrazovanje studenata i opština Bogatić i Brjansk su se dogovorili da omogućimo školovanje studentima iz Bogatića na tom univerzitetu. Budući da se stanovnici Mačvanskog upravnog okruga i Bogatića najviše bave poljoprivredom, te da se u Brjanskoj u poslednje vreme mnogo pažnje posvećuje razvoju poljoprivrede, najpre ćemo da sarađujemo u ovoj oblasti. Veoma me raduje što se u Srbiji proizvodi ekološka hrana koja će se naći na tržištu Rusije – istakao je gradonačelnik Brjanska Aleksandar Anatoljevič Hlimankov.

Gradonačelnik Brjanska Aleksandar Anatoljevič Hlimankov istakao je da će prvi projekat biti realizovan u domenu obrazovanja, te da će potpisivanje sporazuma dati novi impuls međusobnoj saradnji i otvoriti novu etapu međusobnih odnosa.

-Poljoprivredni univerzitet u Brjanskoj pruža kvaliteno obrazovanje studenata i opština Bogatić i Brjansk su se dogovorili da omogućimo školovanje studentima iz Bogatića na tom univerzitetu. Budući da se stanovnici Mačvanskog upravnog okruga i Bogatića najviše bave poljoprivredom, te da se u Brjanskoj u poslednje vreme mnogo pažnje posvećuje razvoju poljoprivrede, najpre ćemo da sarađujemo u ovoj oblasti. Veoma me raduje što se u Srbiji proizvodi ekološka hrana koja će se naći na tržištu Rusije- istakao je Hlimankov.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović učestvovao je u radu petog Slovenskog međunarodnog ekonomskog foruma u avgustu i tom prilikom zaključio ugovor o međusobnoj saradnji dve regije. On je podsetio da je delegacija opštine Koceljeva boravila na proslavi Dana grada Brjanska 17. septembra, što ide u prilog uzajamnoj saradnji, za koju postoji zajednički interes. Potpisivanje sporazuma znači nastavak realizacije dogovorenih projekata, a uzajamne obaveze obe strane su obaveštavanje o svim zakonodavnim promenama i usaglašavanjima uslova poslovanja u njihovoj realizaciji.

-Brjanska je grad u sedištu gubernije veličine Srbije. Poljoprivreda je njihova najrazvijenija privredna grana i imaju izuzetno bogatu saradnju u oblasti nabavke mehanizacije i tehnologija sa Belorusijom. Prilikom naših razgovora sa gubernatorom Brjanske Aleksandrom Vasiljevičem Bogomazom i ministrom poljoprivrede Rusije dogovoreno je da se ta saradnja proširi na naše područje. Oni su prepoznali svoj interes u razvoju poljoprivredne proizvodnje i prenos tehnologije na teritoriji Mačvanskog okruga, kako u delu ratarstva u opštini Bogatić, tako i u delu povrtarstva i potencijala u voćarstvu, biće predmet saradnje- objasnio je Milanović.

-Brjanska je grad u sedištu gubernije veličine Srbije. Poljoprivreda je njihova najrazvijenija privredna grana i imaju izuzetno bogatu saradnju u oblasti nabavke mehanizacije i tehnologija sa Belorusijom. Prilikom naših razgovora sa gubernatorom Brjanske Aleksandrom Vasiljevičem Bogomazom i ministrom poljoprivrede Rusije dogovoreno je da se ta saradnja proširi na naše područje. Oni su prepoznali svoj interes u razvoju poljoprivredne proizvodnje i prenos tehnologije na teritoriji Mačvanskog okruga, kako u delu ratarstva u opštini Bogatić, tako i u delu povrtarstva i potencijala u voćarstvu, biće predmet saradnje – objasnio je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović.

On je dodao da je krajnji cilj formiranje rusko- srpskog holdinga, koji bi srpske proizvode izvozio u Rusiju, najpre kao polufabrikate, koji bi tamo bili dorađivani po standardiima Ruske federacije, da bi se kasnije u okviru tog holdinga oformilo adekvatno preduzeće. U februaru će gubernator Brjanske Aleksandar Vasiljevič Bogomaz biti gost opštine, kada će ideje biti konkretizovane, a biće i reči o uvođenju direktnog leta Vrjanska – Beograd, ukoliko zainteresovane strane pronađu opravdan ekonomski interes.

Nakon potpisivanja sporazuma, delegacija ruskog grada Brjanska posetila je Mačvansku srednju školu u Bogatiću, Hram Hristovog Vaznesenja i spomen kosturnicu u Dublju, Etno park Sovljak, „Termalnu rivijeru“ u Bogatiću i Etno kuću „Avlija“ u Glušcima. Za subotu je predviđen radni sastanak sa načelnikom Mačvanskog upravnog okruga.

D.Dimitrijević

Exit mobile version