Pop Vlado Zečević ponovo među Srbima?

„Oslobodioci“ iz 1945. su vredno radili na ubijanju, ne samo klasnog neprijatelja i sveštenika, koje su smatrali najopasnijim protivnicima, već i vere pravoslavne, a verujem i drugih (u nešto manjoj meri). Jedan od istaknutih sveštenika tog doba bio je Vlado Zečević. Vlado Zečević je bio toliko odan partiji i Titu, da je bio prvi ministar narodne milicije FNRJ, pa ga je zamenio Ranković. Verovatno bi sad bio glavni u BIA…

Čuvena parola Vladova bila je, ZVEZDU NOSIM, KRSTOM SE PONOSIM.

U to vreme obnove i izgradnje, pobijeno je više sveštenika nego u vreme dok smo bili pod osmanskom okupacijom, pa su na njihova mesta došli neki novi, podobni i verniji ministru narodne milicije nego Bogu… Tu počinje sunovrat SPC jer nam obrede i propovedi drže sveštenici sumnjivog porekla.

Dođoše i devedesete i verujući Srbi se obradovaše, jer na čelo države dođe sin sveštenički, ali nije pomoglo. Tad se desila samo promena u količini „vernika“ koji počeše da slave i da dižu cene usluga sveštenika…

Dolaskom patrijarha Irineja, kao da se sam Vlado pojavio, počeše da se dele odlikovanja svima kojima je trebalo pranje biografije, bilo me sramota njegovih postupaka. Posle blaženopočivšeg Irineja na tron SPC seo je episkop Porfirije, rečiti vladika, bilo mi je drago, ali i novi patrijarh čim stupi na dužnost, opra Palmu i zaštiti ga od istrage.

Ne čudi me ni malo da je mentor patrijarha Porfirija, episkop Irinej u ime episkopa Longina, odlikovao dr Vojislava Šešelja ordenom sv vladike Mardarija. Ne znam šta bi rekao sv. Justin Popović, mislim da ne bi oćutao.

Pitamo se čime je dr Šešelj zaslužio ovo odlikovanje, da li zbog potezanje pištolja na studente, taksiste, možda što se u Šapcu na mitingu potukao sa neistomišljenicima ili zbog toga što ga je na srpsku političku scenu iz BIH doveo Jovica Stanišić, kolega iz Haga.

Da li ovo neko želi da crkve ponovo postanu prazne?

Zoran Rendža Gvozdenović

Exit mobile version