Pola veka karatea u Šapcu

Pre pedeset godina, mladi profesor fizičke kulture Tomislav Kojić, u Šapcu osniva karate klub NAPREDAK. Prvi član novoosnovanog kluba postaje MARKUS, sve ostalo je istorija.

Tim povodom, u nedelju 16. oktobra organizovan je karate turnir. Turnir su organizovali SOKO-MAJUR, ŠABAC-FUĐIMI i KAISHIN.

Pre samog otvaranja takmičenja, profesor Toma Kojić je dodelio posthumno, zahvalnice porodicama upokojenih majstora karatea, a Tominih učenika… (Veselin Trifunović, Jovan Stamenić, Ljubiša Radović, Vinka Pavlović, Veroljub Arsić, Miroslav Kostić i Milun Jovanović) bilo je jako dirljivo, sa puno emocija… Glumac Branislav Lečić se obratio i podsetio kako je to bilo vežbati karate pre 50 godina i podržao svog prvog trenera na svojoj istrajnosti i radu u 75. godini života…

 Dok je trajalo takmičenje mladih karatista na tatamiju, u bifeu sportske hale, dodeljene su zahvalnice zaslužnim majstorima ove drevne veštine, koji su među prvim počeli da treniraju nepoznati sport.

Pedeset godina od rođenja karatea. u Šapcu, neki mladi karatisti započeli su svoje prve korake na tatamiju. Među 34 kluba i 260 takmičara na turniru su učestvovali i mladi učenici profesora Tome i nisu se obrukali.

KATA-TIM: Sofija Simić, Anastasija Pantić, Marija Pantić osvajaju zlato kao i Nikola Jovanović, Anja MArković, Stefan Vukosavljević, Nataša Jovanović i Marija Pantić u pojedinačnoj konkurenciji.

Jovana Jovanović, Anastasija Jovanović i Maja Jevtanović su nastupile u KATA-TIMU su osvojile srebrne medalje. Srebrom su se okitili i Stefan Kovačević, Milica Vukobrad i Srđan Milošević.

Sofija Simić, Uroš i Maja Jevtanović, Anastasija Jovanović, Tijana Jakšić, Nikola Lučić i Nebojša Jovanovićsu osvojili bronzane medalje.

Neko od ovih mladih šampiona će za pedeset godina obeležiti vek od osnivanja karatea. Vidimo se za pedeset godina.

Zoran Rendža Gvozdenović

Exit mobile version