Pokret „Buđenje“ uputio predlog društvenog sporazuma protiv eksploatacije i prerade litijuma

Pozvana sva ekološka udruženja, političke stranke, pokreti i stručnjaci

Pokret „Buđenje“ uputio je predlog društvenog sporazuma o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma (minerala jadarita) u Srbiji svim ekološkim udruženjima, političkim strankama, pokretima i istaknutim stručnim pojedincima. Potpisnici se obavezuju da zastupaju jedinstven stav da su protiv bilo kakve mogućnosti da se u Srbiji vrši iskopavanje minerala jadarita, te da jedni drugima pružaju podršku u vezi sa ovim pitanjem, saopšteno je u ponedeljak na konferenciji za novinare u prostorijama Pokreta.

Kako je istakao osnivač i član privremenog predsedništva Pokreta advokat Vladimir Terzić, posle Ekološkog ustanka održanog u subotu u Beogradu, zaključili su da je potrebno jednim dokumentom vezati sve političke i ekološke činioce u zemlji koji dele isto mišljenje.

-Nadamo se da ćemo u narednom periodu posle potpisivanja ovog društvenog sporazuma uspostaviti jedinstvo svih kojima je Srbija na srcu i žele da zaštite teritoriju naše zemlje. Mi ovde govorimo o 11 posto teritorije, katastrofalno bi bilo da tako nešto dozvolimo. Zato u prvom članu sporazuma stoji da se obavezujemo da ćemo na svim stručnim skupovima, protestima, javnim nastupima i svim drugim obraćanjima, zastupati jedinstven stav, da smo protiv bilo kakve mogućnosti da se u Srbiji vrši iskopavanje minerala jadarita, radi dobijanja litijuma preradom minerala i/ili drugih proizvoda, a posebno, da ćemo u slučaju da budemo u prilici da vršimo vlast u Republici Srbiji, na bilo kojoj javnoj ili državnoj funkciji, zastupati isti stav- da je životna sredina važnija od svih mogućih ekonomskih benefita koji bi istovremeno mogli naneti štetu po živote, zdravlje ili imovinu građana Republike Srbije, protivno Ustavu Republike Srbije- naveo je Terzić.

Ukoliko, dodao je, pojedinci ili organizacije postupe suprotno ovome, biće prekinuta saradnja sa njima, a koalicioni sporazumi, ukoliko postoje, raskinuti.

-Ministarka Zorana Mihajlović je očigledno lobista jedne strane kompanije, što je nezamislivo u zapadnoj demokratiji, a upravo odatle dolaze ove kompanije. Takav ministar i lobista „na crno“ bi bio i krivično odgovoran. Ono što ne može na zapadu, ne može ni u Srbiji- podvukao je Terzić.

Svi potpisnici ovog društvenog sporazuma se obavezuju da shodno svojim mogućnostima, na svakom mestu ukazuju na štetnost projekta i dužni su jedni drugima pružiti podršku u smislu ovog sporazuma, bez obzira na svoje političke ili bilo koje druge razlike u političkom ili drugom društvenom angažmanu.

-Smatramo da sujeta mora da se prevaziđe i da svi koji dele taj stav potpišu dokument koji će biti kamen temeljac za bolju, drugačiju i prosperitetniju Srbiju- istakao je Terzić.

Osnivač i član privremenog predsedništva Pokreta Dušan Tufegdžić osvrnuo se na Ekološki ustanak, protest održan prethodnog vikenda u Beogradu i ocenio da je bio uspešan.

-Protest je svakako uspeo, jer gde god se bar dva čoveka okupe protiv rudnika, protiv iskopavanja rude jadarita, možemo reći da je taj skup uspeo. I sami smo učestvovali u organizaciji jednog takvog skupa 7. jula u Šapcu, mada mi se čini da je ta organizacija bila malo bolja od ove, jer nismo ostavili mogućnost za polemike ko je trebalo, kome jeste i nije dozvoljeno da govori. Žao mi je što se Petar Božović nije obratio, mada je rekao u „Utisku nedelje“ zašto nije govorio. Došli smo u svojstvu građana, budući da smo petnaestak dana ranije organizatoru uputili pitanje da li treba da pozovemo članove Pokreta na protest, a odgovor je izostao. Nismo se oglašavali, podržali smo i podržaćemo svaki skup na kome je tema Rio Tinto i borba protiv rudnika litijuma. Žao mi je što se nije pojavila Marija Alimpić iz Zaštitimo Jadar i Rađevinu, jer se kao organizacija od početka bore protiv rudnika- rekao je Tufegdžić.

U pokretu navode da očekuju da će svi zainteresovani za ovu temu biti spremni da stave svoj potpis na sporazum.

D.Dimitrijević

Exit mobile version