Poklon koncert – Ena Bojić „Vukovoj“ školi

U svečanoj sali OŠ „Vuk Karadžić“ održan je, 08. 06. u 18 časova, koncert učenice i violinistkinje Ene Bojić i kamernog tria „Entika“.

Učenica Ena Bojić rođena je 02.06.2007. godine u Šapcu. Od malih nogu pokazuje interesovanje za muziku, te 2015. upisuje Muzičku školu „Mihailo Vukdragović“ Šabac, kao učenik pripremnog razreda u klasi nastavnice Dragane Gajić Milošević. Još u prvim mesecima zajedničkog rada, nastavnica prepoznaje Enin talenat i volju, te ona već 2016. godine nastupa na „Festivalu gudača“ u Šapcu, gde osvaja visoku prvu nagradu. Na istom festivalu nastupa svake godine, a tri puta je bila i pobednik kategorija sa maksimalnih 100 bodova. Prve nagrade osvaja ni na drugim međunarodnim festivalima širom zemlje: „Susreti gudača“ (Sremski Karlovci), „Zlatne stepenice“ (Valjevo), „Fantast“ (Novi Bečej), „Primavera“ (Bijeljina). Ena je bila član ekipe koja je 2019. godine predstavljala školu na FMŠ Srbije u Paraćinu, gde je osvojila drugu nagradu. 2021. na FMŠ Srbije u Vršcu osvaja prvu nagradu, a 2022. godine na FMŠ Srbije u Nišu sa triom „ENTIKA“ osvaja visoku prvu nagradu. Tri puta je nastupila na Republičkom takmičenju: dva puta kao solista, gde je oba puta u jakoj konkurenciji osvojila visoku drugu nagradu, i 2022. godine u kamernom triu „ENTIKA“, koji je bio pobednik kategorije. Tri godine za redom Gradska uprava joj je dodelila „Vidovdansku nagradu“ za izuzetna postignuća i ostvarene rezultate. 2021. godine konkurisala je na Međunarodni festival „Glazbena čipka iz Idrije“ (Slovenija) gde je osvojila II nagradu, a iste godine takmiči se na „Zimskom Festivalu“ (Severna Makedonija), gde osvaja I nagradu sa maksimalnih 100 bodova.

Kao najznačajnije takmičenje i krunu svog dosadašnjeg školovanja smatra „Guarneri Fest“ (Banja Koviljača) 2022. godine, na kojem je osvojila 100 bodova i dobila priliku da nastupi uz pratnju Gudačkog kamernog orkestra „13 gudača“. Na završnoj svečanosti od organizatora je dobila majstorski instrument.

Osim takmičenja, Ena je nastupala i na brojnim gradskim manifestacijama, kao što su manifestacija humanog karaktera „Moja Mila“, školski festival „Juventus“, „Noć muzeja“ i druge. Često je angažovana na promocijama škole, internim i javnim časovima, koncertima…

Kamerni trio „ENTIKA“ oformljen je decembra 2021. godine, saradnjom nastavnice violine Dragane Gajić Milošević i nastavnice klavira Goare None Lazić.

Trio čine:

Ena Bojić, violina, 6. razred OMŠ

– Tina Marjanović, violina, 5. razred OMŠ

Katarina Gačić, klavir, 5. razred OMŠ

Trio je nastupao na brojnim koncertima, a u toku 2022. godine osvojio je nekoliko značajnih nagrda:

– na Republičkom takmičenju u Beogradu I-1 nagradu;

– na Festivalu Muzičkih škola Srbije: visoku prvu nagradu;

– na 11. festivalu gudača u Šapcu: prvu nagradu, 100 bodova.

PROGRAM KONCERTA

Antonio Vivaldi: Koncert a-mol, I stav

Dmitrij Šostakovič: Preludijum i Gavota

Jozef Suk: „Apasionato“

Klaus Huber: Koncert za dve violine i klavir, ge-mol, I stav

Dmitrij Kabalevski: Koncert Ce-dur, I stav

Zahvaljujemo Eni i triu „Entika“ na divnom koncertu i radujemo se budućim nastupima!

(Tekst nastao saradnjom nastavnika MŠ „Mihailo Vukdragović“ i OŠ „Vuk Karadžić“)

Exit mobile version