„Pohod na Pjenovac 2023“

smart

Šabački planinari, su se 38. put, i ove godine, kako to tradicija već nalaže, u vikendu za nama, uputili put Vlasenice, na jednu od najmasovnijih akcija u regionu, „Pohod na Pjenovac 2023“, koju organizuju naši prijatelji iz Planinarsko-smučarskog društva „ACER“ iz Vlasenice, uz pomoć Turističke organizacije Vlasenica.

U pohodu su pored planinara iz Šapca učestvovala i društva iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BIH, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Sneg i temperaturni minus upotpunili su planianrsko uživanje. Podjednako smo uživali sa domaćinima, imajući u vidu da je ova akcija upisana u kalendare svih planinarskih društava u regionu. Pohod je opravdao ugled koji je građen prethodnih godina.

Nakon prave mećave u subotu, u nedelju nas je dočekao maglovit dan na planini Javor,   preko metar snega, na pojedinim mestima i nanosi od dva metra i odlični domaćini iz Vlasenice, uz dosta omladine i dece. Prava zimska idila i raj za oči.

Karavan je krenuo, od pećine pored magistralnog puta Vlasenica – Han Pjesak. Planinari su prošetali rutom dugom 18km, uživali u čarima Javor planine. Staza je vodila preko  Debelog brda,  Igrišta, Podkozlovače, pored rijeke Bjesnice, preko Mrkova, do Pjenovca, uz usputne kraće odmore.

Ove godine, rekordan broj društava, i pored ne baš idealnih vremenskih uslova, najbolji je pokazatelj i priznanje lokalnom društvu, koje je ovu akciju, organizovalo na zavidnom nivou.

smart

Ni jednog momenta nam nije zasmetalo, što smo gazili sneg i do kolena, kisli jedno 3 sata i na kraju hodali po ledenom putu ka Manastiru Pjenovac.

Kraj akcije je bio kod manastira, Pjenovac, Srpske pravoslavene crkve koji se nalazi u selu Pjenovac, opštine Han Pjesak.

Prijatelje iz  Vlasenice pozivali smo, da se opet družimo i na našem Ceru na tradicionalnoj akciji Tragom 2. Prekobrojnog puka 19. avgusta 2023. godine i obećali da sledeće godine dolazimo još masovnije da podržimo ovu po svemu jedinstvenu akciju. Vedro.

Hadži Vojislav Živanović

Exit mobile version