Podrška za unapređenje građanskog učešća i transparentnosti

U prostorijama SKGO u Beogradu, Milan Damnjanović. predsednik opštine Bogatić potpisao je sporazum o saradnji na projektu „Unapređenje primene principa dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama“, sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Opština Bogatić je jedna od dvanaest lokalnih samouprava izabranih u cilju jačanja kapaciteta potrebnih za primenu principa dobrog upravljanja u svakodnevnoj praksi. Konkretno, Bogatić je kroz ovaj projekat dobio paket podrške za unapređenje građanskog učešća i transparentnosti.

Paket podrške obuhvata sprovođenje aktivnosti koje su grupisane u četiri oblasti:

  1. Uključivanje građana i lokalne zajednice u proces izrade budžeta;
  2. Jačanje transparentnosti lokalnog budžeta;
  3. Rodno odgovorno budžetiranje;
  4. Transparentno finansiranje organizacije civilnog društva.

Aktivnosti planirane u okviru Paketa podrške realizovaće se u periodu od marta 2024. godine do aprila 2025. godine

U cilju što efikasnijeg plana i raspodele budžetskih sredstava, Milan Damnjanović je posetio neke od korisnika tih sredstava.

-Namera je da svaki dinar iz budžeta bude maksimalno iskorišćen i zato sam želeo da čujem koje su njihove realne potrebe. Iako skromnim sredstvima, Crveni Krst opštine Bogatić se istakao i sa svojim akcijama i brojem prikupljenih jedinica najdragocenije tečnosti, a kao takav na ponos je svima nama.

I u ovoj budžetskoj godini trudićemo se da im maksimalno pomognemo, a prilikom moje današnje posete ovom malom, ali uspešnom kolektivu, saslušao sam njihove sugestije i predloge kako unaprediti njihov rad i funkcionisanje. Na njihovu molbu, u aktivnosti koje sprovode će se više uključiti predsednici mesnih zajednica, kako bi rezultati bili još bolji. Stavili smo im se maksimalno na raspolaganje za sve, a istovremeno pozivamo i sve građane i privrednike, da u skladu sa svojim mogućnostima iskažu humanost.

Kada je reč o Domu zdravlja Bogatić, u predstojećoj budžetskoj godini, između ostalog, izdvojićemo sredstva za adaptaciju prostora u koji će biti postavljen nov digitalni rentgen aparat, koji je već stigao. Njegov rad zahteva nove instalacije, jači napon struje, kao i adekvatan prostor u koji bi aparat trebalo smestiti – rekao je Damnjanović.

Exit mobile version