Pod pokroviteljstvom „Elixir Group“ počeo „Procesing 23“

Međunarodnom kongresu o procesnoj industriji „Procesing 23“, 36. po redu koji organizuju Društvo za procesnu tehniku, SMEITS – Savez mašinskih i elektrotehničkih inženjera Srbije, u suorganizaciji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i SET Trebinje i pod pokroviteljstvom Elixir Group, svečano je otvoren danas u Centru za stručno usavršavanje.


Teme „Procesinga ’23“ vezane su za korišćenje energije u procesnim postrojenjima, energetsku efikasnost procesnih postrojenja, primenu obnovljivih izvora energije, korišćenje otpadne toplote procesa, zaštitu životne i radne sredine, upravljanje otpadnim materijalima u procesnoj industriji i rešenja za smanjenje emisije gasova staklene bašte iz procesne industrije.


– Veliko mi je zadovoljstvo što smo u Šapcu, gradu koji je domaćin zahvaljujući Elixir Group, kompaniji koja je pokrovitelj našeg Kongresa o procesnoj industriji i naš partner u ovom značajnom poduhvatu. To pokazuje da je trend u Srbiji prema daljoj saradnji i akademske zajednice u regionu i ono što predstavljaju naše tehnološki napredne kompanije u svakom pogledu, a Elixir Group je jedna od takvih. Ta veza između nauke, istraživanja i proizvodnje u kompanijama koje imaju značajne istraživačke kapacitete, laboratorije kao što je Elixir Group, jeste nešto što garantuje jako dobru budućnost ovog našeg privrednog ambijenta i svakolikog razvoja države – rekao je Bratislav Blagojević, predsednik SMEITS-a.
Povodom obeležavanja 85 godina od osnivanja hemijske industrije u Šapcu, Elixir Group je generalni pokrovitelj ovog skupa, sa ciljem podrške unapređenju stručnih znanja i inovacija, kao i doprinosa očuvanju duge tradicije.


– Mi već dugi niz godina sarađujemo sa svim grupama u Srbiji, Novi Sad, Beogad, Niš, imamo profesore koji su angažovani na raznim vrstama projekata i iz te takve vrste saradnje je proisteklo naše pokroviteljstvo ovog skupa. Takođe, i veliki broj kolega, inženjera i deo njih je objavljivao naučne radove na ovoj Konferenciji prethodnih godina i na nekim drugim konferencijama. Mi kao kompanija negujemo tu vrstu spoja teorije i prakse, što se uklapa i u naš korporativni razvoj. To su sve razlozi zbog kojih smo odlučili da budemo deo skupa i da on bude u Šapcu. Razlog je i 85 godina tradicije hemijske industrije grada Šapca – kazao je Stefan Komazec, direktor kompanije Elixir Zorka.
Međunarodni kongres o procesnoj industriji „Procesing’23“ ujedno je i prilika za razmenu mišljenja i potencijalne saradnje.


– „Elixir“ je kao jedna, ne samo društveno, nego zaista tehnički, stručno odgovorna firma, pomogla organizaciju skupa i smatrali smo da je jako važno da i sam skup bude negde gde je tako velika kompanija, gde joj je sedište. Naravno, ne samo zbog sedišta, nego i zato što sama kompanija ima veliki broj postrojenja, koja nekada imaju i svojih određenih problema i u stalnom su unapređivanju. „Elixir“ je sigurno jedna od firmi koje imaju najveći broj unapređenja u regionu, gradi nova, velika postrojenja, stalno ulaže u svoj i razvoj procesne industrije i stvarno mislimo da bi bila dobra prilika, ne samo da se posavetuju sa stručnjacima raznih profila i branši, kako u oblasti životne sredine tako i procesne tehnike ovde, već i da ljudi iz branše cele Srbije, ali i regije, čuju kako izgleda jedna velika kompanija i šta su njeni veliki projekti. Ko zna, možda se izrodi mogućnost za neku saradnju, projekte, poslove – zaključio je prof. dr Aleksandar Jovović, sa Mašinskog fakulteta.
Isidora Kovačević

Exit mobile version