PITAMO: Po čemu ćete pamtiti 2022. godinu i šta očekujete u 2023. godini?

Vladimir Vasilić, direktor Šabačkog pozorišta

Ambiciozno smo napravili 7 novih predstava i, posle jednogodišnje pauze, vratili naš festival „Pozorišno proleće“.

Novu pozorišnu sezonu započeli smo sa dve premijere, „Karakteri“  (po motivima Teofrastove kratke skice 30 ljudskih naravi) u režiji Mie Knežević,  a po tekstu Đorđa Petrovića i Mie Knežević i premijerom predstave za decu „Vremeplov“ u režiji Ivana Tomaševića i tekstu Anete Tomašević.

Zatim smo premijerno izveli predstavu za decu „Princeza Labud“ u režiji Željka Miloševića. Takođe u novembru smo počeli sa radom na novoj večernjoj predstavi u režiji Slađane Kilibarde, rediteljke iz Zagreba. Godinu ćemo završiti Novogodišnjom predstavom za decu.

Imali smo i nekoliko gostovanja. Nagrađivana, prošlogodišnja predstava „Trpele“, u režiji Aleksandre Kovačević, rađena u koprodukciji Kraljevačkog i našeg pozorišta, tokom novembra se predstaavila beogradskoj i novosadskoj publici. predstava „Violina,  daire i pegla“ u režiji Tijane Vasić, gostovala je u Kuli.

Predstava „Crvenkapa i dragi vuk“ u režiji Miodraga Dinulovića, je na Festivalu„Mali Joakim“ koji je ove godine održan u Leskovcu, osvojila pet nagrada –    GRAND PRI, za najbolju predstavu u celini,

– Nagrada za režiju Mišku Dinuloviću,

– Glumačka nagrada Sonji Milojević,

– Glumačka nagrada Kristini Pajkić,

– Nagrada za kostimografiju Ani Kolbjanovoj.

Mislim da smo sa predstavom „Karakteri“, rediteljke Mie Knežević, čijom premijerom smo otvorili pozorišnu sezonu,  napravili veliki pomak u produkcijskom smislu. Radi se o postdramskom sitkom mjuziklu, koreografski zahtevnoj predstavi u kojoj je angažovan gotovo čitav ansambl.

Priprema i rad na ovoj predstavi su podrazumevali dugotrajne probe i dobru fizičku spremnost i pokazali su da ansambl Šabačkog pozorišta ne čine samo vrhunski glumci, već i vredni umetnici raznih talenata. Aplauz i komentari pubike nakon premijere uverili su nas da se umetnički iskorak isplatio i ohrabrili nas da verujemo da je ovo predstava koja će dugo trajati i biti rado gledana i u pozorištima van Šapca.

Planovi za dalje nisu ništa manje ambiciozni. Plan vraćanja publike u pozorište, i pozorište publici, smo ispunili, preko očekivanja. Gotovo sve predstave sa epertoara su rasprodate.  Razvoj dečje scene će nam svakako biti u fokusu i nadalje. Dogovaramo i nekoliko novih večernjih predstava sa idejom otvorenosti repertoara ka različitim izrazima u pogledu žanra i stila od dramske klasike, produkcije novih dramskih dela savremenih pozorišnih pisaca do afirmacije mladih dramskih stvaralaca.

Kao jedino gradsko pozorište čija sfera uticaja nadilazi teritoriju grada, pa i Mačvanskog okruga, svesni smo svog kulturno – afirmativnog potencijala i potrebe za uspostavljanjem balansa između zabavnog i umetničkog sadržaja, kao i neophodnosti stalnog obogaćivanja scene za najmlađe.

Dok spremamo nove i igramo predstave sa stalnog repertoara, polako se pripremamo i za 7. Festival POZORIŠNO PROLEĆE  koji Grad Šabac i Šabačko pozorište organizuju od 2016. godine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Glavni program Festivala čine najreprezentativnije produkcije institucionalnih pozorišta iz cele zemlje, a kriterijum za selekciju je visok umetnički nivo, u svakom od segmenata pozorišnog čina.

Exit mobile version