Peto stručno savetovanje Društva pčelara „Cer“ u CZSU

Predavanje o korisnim svojstvima perge

 

U organizaciji Društva pčelara „Cer“ u nedelju je u Centru za stručno usavršavanje održano peto savetovanje pčelara sa temom: „Perga, načini prikupljanja, upotreba i čuvanje“. Predavač je bio diplomirani ekonomista Đoko Zečević, pčelar sa Zlatara, a bilo je reči i o obaveznim radovima u pripremi pčelinjih zajednica za glavnu pašu.

Zečević je predstavio svoja iskustva u proizvodnji perge ili pčelinjeg hleba, koja ima blagotvorno dejstvo na ljudski organizam. Bogata je šećerom, proteinima, enzimima, pigmentima, vitaminima B grupe, vitaminom K, mineralima, posebno kalijumom i ima povećan sadržaj ugljenih hidrata. Ovaj pčelinji proizvod nastao je od cvetnog praha i meda.

Prema nekim verovanjima, upotreba perge kao terapeutskog sredstva daje rezultate već posle nekoliko dana, veoma je značajna kao dodatna hrana u procesu rasta, kako u ishrani dece u razvoju, tako i za odrasle koji se leče od teških oštećenja organizma. U 100 grama perge nalazi se čak 13 mg vitamina P, ili rutina, supstance koja jača zidove krvnih sudova. Zečević je rekao da se perga izvlači iz saća na razne načine, često jednostavno reže na trake, zaliva medom i koristi za ishranu.

Šabački pčelari imali su priliku da se upoznaju sa načinima prikupljanja ovog pčelinjeg proizvoda.

– Cilj današnje teme je da predavač uvede pčelare u prikupljanje perge, što do sada nije bila praksa. Perga je malo zastupljena u proizvodnji kod pčelara i danas smo tu da čujemo više o tome. To je konzerviran cvetni prah koji ima lekovitija svojstva od cvetnog praha. Cena je do 800 dinara za deset grama – rekao je predsednik Društva pčelara „Cer“ Željko Mijatović.

Društvo pčelara „Cer“ planira da do početka aprila organizuje još tri predavanja u cilju edukacije članova i razvoja članstva. Nastaviće dobru saradnju sa Zelenim ekološkim pokretom u Šapcu i sadnju medonosnog drveća u toku proleća. Na proteklom skupu donirali su med udruženjima slepih i slabovidih, a ovog puta su ga poklonili deci sa posebnim potrebama.

  1. Dimitrijević

 

Exit mobile version