Otvorena svetosavska izložba „Čuvari tradicije“

U galeriji Škole primenjenih umetnosti

Svetosavska izložba „Čuvari tradicije“ otvorena je u sredu u galeriji Škole primenjenih umetnosti. Prikazani su radovi učenika- ikone, kaligrafije, mozaici, gravure na staklu, keramika, vez, nastali u izazovnom i nimalo lakom vremenu, kao rezultat posvećenosti čuvanju kulturne baštine i tradicije našeg naroda.

-Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, udario je temelje duhovnosti na kojima treba da počiva srpska crkva, država i narod, a ljudi da shvate da bez vere i prosvete nema napretka i civilizacije. Prosveti je pridodao duhovnost kao krunu i savršenstvo i na tim osnovama su i naša crkva i država nastale i kroz vekove opstale. Hvala Bogu, trajaće dok se budemo rukovodili Savinim načelima, a to znači prvo vera, pa ostalo- prosveta, kultura, sve druge nauke koje će biti obgrljene verom i dobiti potporu da napeduju i duhovno se usavršavaju. Srećna slava i želim vam da vaša škola proslavi Svetog Savu u boljem raspoloženju sledeće godine, da još više neguje i proširi umetnost. Bez umetnosti čovek nije što treba da bude, ona ga čini u svakom pogledu boljim- poručio je sveštenik Milan Pantelić.

Domaćica školske slave je bila profesorka Aleksandra Jovanović, a direktorka Nevenka Đokić istakla je da je u teškoj godini kolektiv spreman da odgovori svim izazovima koji su pred njega postavljeni.

-Ove godine školsku slavu proslavljamo u skromnijim uslovima, ali sa raskošnom izložbom. Ne mogu da ne pohvalim naše učenike i profesore koji su nam darovali ovako lepu izložbu i još jednom potvrdili da su pravi čuvari tradicije i da je ova škola zasnovana na istinskim vrednostima. Svake godine na današnji dan sećamo se Svetog Save, a zapravo bi trebalo da živimo svaki dan sa njegovim učenjem i duhovnošću, posebno u ovako opasnim i opakim vremenima. Učenje Svetog Save da je znanje i mudrost iznad svega, da nam to otvara sve puteve i sva vrata, to je ideja vodilja, ne samo naše, nego svih škola u Srbiji. Iskoristila bih priliku da čestitam slavu svim učenicima i zaposlenima u prosveti, jer su prošli i još uvek su u teškom periodu. Verujem da imamo snage da odgovorimo na sve izazove- istakla je direktorka Nevenka Đokić.

U okviru obeležavanja Dana duhovnosti,  prvi put nakon deset godina, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, nije realizovana manifestacija Škole otvorenog srca- Medicinska i Umetnička. Izložba će u galeriji škole biti otvorena do 1. marta.

D.Dimitrijević

Exit mobile version