Otvorena izložba „Zagonetke u prostoru“ u galeriji Biblioteke šabačke

U godini obeležavanja jubileja Škole primenjenih umetnosti

U galeriji Biblioteke šabačke u sredu je otvorena izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti pod nazivom „Zagonetke u prostoru“. Ova izložba je nastavak aktivnosti u godini obeležavanja jubileja- 25 godina rada Škole primenjenih umetnosti i posvećena je crkvenoslovenskoj ćirilici.

Radovi učenika inspirisani su slovnim znacima i inicijalima crkvenoslovenske azbuke, kojom su se pisali tekstovi, potpisivale ikone i freske i urezivalo u kamene spomenike, sa velikim brojem originalnih autorskih rešenja na dekorisanim površinama i oplemenjenim podlogama od različitih materijala.

Crkvenoslovenski jezik se, sa svojim slovnim znacima i skraćenicama, više ne koristi, a ipak je stalno prisutan u našim životima. Tradicionalno, učenici Škole primenjenih umetnosti nastavljaju sa negovanjem inovativnih kreacija i kulture pisane reči.

-Škola primenjenih umetnosti već 16 godina sarađuje sa Bibliotekom šabačkom u realizaciji izložbi u okviru edicije „Kultura ćirilice“. To su uvek bile izložbe posvećene pisanoj reči, knjizi, obeležavanju jubileja značajnih za pisanu reč, a ove godine smo se opredelili za proučavanje crkvenoslovenskog jezika, što je bilo vrlo zahtevno. Mi u Školi primenjenih umetnosti smatramo da moramo dobro da poznajemo tradiciju, kulturu, istoriju pisma, da bismo razumevali i poštovali druge kulture i tradicije, tako da sam prijatno iznenađena na koji način su učenici realizovali ovu izložbu, koliko su bili kreativni i istraživali na ovu temu- istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.

Učenica četvrte godine Škole primenjenih umetnosti, smer aranžer, Ema Pavlović, tri nedelje je radila na izloženom radu u drvetu, a prezentuje slovo P koje simbolizuje staroslovenski broj 80.

-Ponosna sam što sam učenik ove škole. Izložba je sjajna i inspirativna, iako je svake godine tema donekle slična. Toliko inspiracije imamo i motiv se provlači kroz sve smerove, tako da svako od nas na drugačiji način može da ispolji svoju ideju- poručila je Ema.

Već 16 godina Biblioteka šabačka realizuje izložbu „Kultura ćirilice“ u saradnji sa učenicima i profesorima Škole primenjenih umetnosti, koji, poštujući tematiku, stvaraju originalne postavke i radove izvedene tako da odgovaraju njihovom senzibilitetu.

-Ova izložba se razlikuje u odnosu na ostale koje se realizuju u galeriji Biblioteke šabačke, jer su izloženi radovi mladih ljudi, srednjoškolaca, koji su ove godine inspiraciju pronašli u crkvenoslovenskom jeziku. Sve to je razlog više da saradnju nastavimo i da na taj način podržimo i profesore škole, a posebno mlade učenike- rekla je Kristina Aleksić iz Biblioteke šabačke.

Otvaranju izložbe prisustvovali su zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović, član Gradskog veća zadužen za kulturu Igor Marsenić i saradnik za kulturu u Gradskoj upravi Dejan Živanović. Publika će moći da uživa u harmoniji kulturnog nasleđa, savršene veštine i kreativnog izraza do 11. aprila, do kada će izložba biti otvorena u galeriji Biblioteke šabačke.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version