Otvorena izložba „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“

U pešačkoj zoni

Drugu godinu zaredom Šabac je jedan od šest gradova u kojima se predstavlja izložba „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“, svečano otvorena u petak u pešačkoj zoni u centru grada. Fotografije sa tekstom o životu i uspesima predstavljaju osobe koje se suočavaju sa večitom stigmom zbog različitosti, a uprkos tome postižu veliki uspeh u svojim profesijama. Neki od njih su Vojko Gašperut, internacionalno poznati slikar, Benjamin Žnidaršić, umetnik, slikar, pesnik i književnik, Ibrahim Al Husseini Hamadtou, egipatski paraolimpijski šampion u stonom tenisu…

Kampanja ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom.

-Dobro smo se pokazali prvi put kao domaćini, što služi na ponos Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga. Prikazani su predstavnici više država čije ambasade su podržale postavku. Ovakve izložbe su značajne, jer služe da se razgraniče neki pojmovi i razbiju stereotipi, predrasude o nesposobnosti osoba sa invaliditetom i pokažu da mi možemo mnogo toga da uradimo u svojim profesijama- rekao je menadžer društvenih mreža suorganizatora izložbe, Uduženja paraplegičara Mačvanskog okruga, Aca Perić.

Članica Gradskog veća grada Šapca Jelena Milošević rekla je da je zadovoljstvo što je Šabac jedan od gradova u kojima se prikazuje ta izložba.

-Prikazane su osobe sa invaliditetom koje su prevazišle svoja ograničenja i ostvarile izuzetne rezultate koji menjaju svet. Grad Šabac odgovornom socijalnom politikom i mnoštvom prava i usluga usmerenim ka osobama sa invaliditetom, izdvajanjima iz budžeta za realizaciju tih usluga, jeste primer dobre prakse. Izdvojili smo 260 miliona dinara za različita prava i usluge iz oblasti socijalne zaštite. Personalna asistencija je značajna podrška za odrasla lica u svakodnevnom životu, a četiri godine se realizuje i usluga lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju i za nju je ove godine izdvojeno 22 miliona dinara iz budžeta. „Predah smeštaj“ je najnovija usluga socijalne zaštite koja predstavlja izuzetnu podršku porodicama i osobama sa invaliditetom. Sve usluge planiramo tako da imaju stalnost i održivost i nadograđujemo ih. U planu su nove usluge kao što je stanovanje uz podršku za osobe sa invaliditetom- navela je Miloševićeva.

Zamenik ambasadora Egipta Ibrahim Hamza prisustvovao je svačanom otvaranju izložbe. Tom prilikom je naglasio da je postavka veoma interesantna i iskazao veliko poštovanje ljudima iz čijih životnih priča, kako je rekao, svi možemo da učimo, jer njihovi izuzetni uspesi predstavljaju teško dostižan cilj za svakoga.

Sugrađani mogu pogledati izložbu u pešačkoj zoni ispred Stare robne kuće do 10. decembra. Organizatori su Centar za lokalnu demokratiju, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Color media communications.

D.Dimitrijević

Exit mobile version