Otvorena izložba ,,Muzeju na dar”

Povodom Dana grada, u Narodnom muzeju Šabac u četvrtak je otvorena izložba ,,Muzeju na dar” autora Aleksandre Jovanović Darodavac predmeta Gradimir Milikić iz Beograda 2014. godine poklonio je toj ustanovi kulture legat od preko 3.000 predmeta svakodnevnog života iz perioda koji obuhvata drugu polovinu 20. veka i vezuje se, pre svega, za kulturni okvir jugoslovenskog prostora.

Poklonjeni predmeti svedoče o ličnom životu pojedinaca koji su se rađali i stasavali u decenijama ekspanzije jugoslovenske industrije i popularne kulture. Izložba se sastoji od dva narativa: jedan je lični, kroz koji će publiku voditi lik konstruisan tako da zauzme ulogu pripovedača o tokovima individualnih života, dok je drugi narativ društveni i on je objašnjen kroz izbor i legende predmeta/muzealija. Na taj način su kulturološki kodirani predmeti pozicionirani kao nosioci značenja u pojedinačnim životima.

Značaj poklon zbirke Krstić- Milikić ogleda se u tome što najveći deo predmeta pripada gradskog kulturi i može se smestiti u vremenski okvir od 1950. do 2000. godine, dok manji deo potiče iz kraja 19. i prve polovine 20. veka. Osim nesunjive vrednosti u domenu materijalne kulture, značaj ovih rpedemta ogleda se i u nematerijalnoj kulturnoj baštini, jer pružaju svojevrstan uvid u takozvanu istoirju „običnih ljudi“, koja je, budućid a nije bila predmet istraživanja društvenih i humanističkih nauka, bila izostavljana i iz institucionalnih naučno- kulturnih okvira i muzejskih postavki.

 

Exit mobile version