Otvorena izložba „Mostovi“

U Galeriji Biblioteke šabačke

Povodom Dana grada, u Galeriji Biblioteke šabačke u četvrtak je svečano otvorena izložba „Mostovi“ nastala u saradnji sa Školom primenjenih umetnosti. Devetnaesti put učenici ove škole u Biblioteci u okviru edicije „Kultura ćirilice“ predstavljaju radove i iskazuju svoje talente. Ovogodišnja izložba se bavi temom mostova kao nekadašnjih, današnjih i budućih simbola grada. Most kao večita inspiracija predstavljen je kroz fotografije, grafike, linoreze, crteže i centralnu skulpturu od knjiga.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik dr Aleksandar Pajić zahvalio je svim ustanovama kulture na reprezentativnoj promociji grada 22. aprila.

-Kulturne ustanove su svojim programima pokazale da Šabac jeste grad kulture. Krenuli smo sa šabačke tvrđave, gde su davne 1867. godine poslednji osmanlijski vojnici napustili teritoriju grada i predali ključeve grada pešadijskom kapetanu Lazaru Cukiću i na taj  način oslobodili grad. Kulturne ustanove su pokazale veliku kreativnost i potencijal u radu. Nova skulptura „Dijalog“ simbolizuje da treba da govorimo o povezivanju, dijalogu između sagovornika, a nikako o nekakvim drugačijim stvarima. Na trgu smo se upoznali sa najznamenitijim Šapčanima koji su u vremenima iza nas promovisali grad svojim radom i omogućili da Šabac bude kakav danas jeste. U Šabačkom pozorištu, koje je odlikovano ordenom predsednika Republike, videli smo retrospektivu svega što je pozorište radilo u prethodnim godinama. U muzeju smo pogledali sjajnu izložbu običnog Šapčanina koji je predmete iz bogate zbirke poklonio muzeju, a zaposleni su to priredili i sve Šapčane podsetili na male stvari koje nam pričinjavaju zadovoljstvo. Završavamo omaž kulturi u Šabačkoj biblioteci, izložbom učenika koji su zajedno sa bibliotekom napravili mostove spajanja, ne samo ove dve ustanove, već spajanja koje nam je svima potrebno. Zadovoljstvo je i što ćemo u bliskoj budućnosti imati treći most preko Save i biti bolje povezani sa drugim delovima Srbije- poručio je Pajić.

Otvarajući izložbu, direktorka Biblioteke Jelena Podgorac Jovanović zahvalila je direktorki Škole primenjenih umetnosti Nevenki Đokić, kao i profesorkama Dragani Mališić i Mini Stupar, sa kojima dve decenije istrajavaju u ideji da pokažu budućnost grada.

-Kao višedecenijski simbol grada izdvojio se stari most koji je 1932. godine otvoren za drumski saobraćaj, a dve godine kasnije i za železnički. Upravo ta 1934. godina zabeležena je u anale grada kao vreme dolaska Aleksandra Prvog Karađorđevića u naš kraj. Most je bio dugo iščekivan, metalna konstrukcija stigla iz Nemačke, a ironijom, desetak godina nakon otvaranja, upravo su Nemci srušili jednu njegovu polovinu. Grad na reci, na razmeđi puteva, svojim položajem traži mostove i oni su, ne samo dovoljan, nego i nužan uslov postojanja grada i zato se radujemo zbog izgradnje novog mosta koji je deo koridora Ruma Loznica- rekla je Podgorac Jovanović.

Posetioci će izložbu u Galeriji Biblioteke šabačke moći da vide do 18. maja.

D.D.

Exit mobile version