Otvorena izložba „180 godina pozorišnog života u Šapcu“

Povodom Dana grada

Povodom Dana grada, u Šabačkom pozorištu u četvrtak je otvorena izložba autora Ivana Doskovića „180 godina pozorišnog života u Šapcu“, nastala kao deo obeležavanja značajnog jubileja koji obeležava pozorišni život u gradu.

-Razvoj grada i života u gradu prati i razvoj pozorišnog života. Izložba svedoči o načinu na koji pamtimo, čuvamo i proučavamo prošlost pozorišta i grada. Hronološki je koncipirana, a za njenu realizaciju su korišćeni istorijski izvori koji se čuvaju u Međuopštinskom istorijskom arhivu „Šabac“, Zavičajnom odeljenju Biblioteke šabačke, Šabačkom pozorištu, kao i u digitalnim bibliotekama Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke šabačke. Istraživanje i materijal za izložbu je pripremio istoričar Ivan Dosković- naveo je v.d. direktora Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić obraćajući se predstavnicima Grada.

Izložba je organizovana i pripremljena povodom obeležvanja 180 godina od prve pozorišne predstave u Šapcu, odnosno šabačkom kraju i pokriva period od 1840/41 godine do 2020/21 godine, objasnio je Dosković.

-Građa je nastala i čuva se u Šapcu, a jedan od rariteta ove izložbe je da je jedna od prvih u Šapcu koja je koristila digitalizovanu arhivsku građu u pripremanju. Građani ovde mogu da pročitaju izveštaj o prvoj pozorišnoj predstavi koja je izvedena u Šapcu. Ona je bila za Božić 1840. godine po starom kalendaru, odnosno 7. januara 1841. godine po novom kalendaru. Sačuvan je detaljan prikaz iz koga se vidi da su pozorišne predstave bile jedan od načina glorifikacije i podizanja nacionalnog duha u Srbiji u tom vremenu. Bile su vezane uglavnom za verske praznike i opisano je kako su građani išli iz crkve do sale u gimnaziji gde je održana ta prva predstava, jer je to bio veliki događaj za Šabac najavljivan u novinama. Čak je i izveštaj izašao u „Novinama srpskim“, službenim novinama Kneževine Srbije u tom trenutku. Taj tekst je preuzet sa digitalne biblioteke Narodne biblioteke Srbije- rekao je Dosković.

Vasilić je podvukao da velika i značajna godišnjica govori o važnosti pozorišta za Šabac, njegove stanovnike i celokupnu kulturnu istoriju Šapca. Život grada od samog početka moderne Srbije je priča o ekspanziji, stagnaciji, razvoju, padu, podizanju, utemeljenju, transformaciji i modernizaciji. Ovakav razvoj grada i života u gradu prati i razvoj pozorišnog života. Podsetio je da je 15.februara 2021. godine Šabačko pozorište odlikovano Sretenjskim ordenom trećeg stepena za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture, povodom 180 godina postojanja i rada.

D.D.

Exit mobile version