Otvorena godišnja izložba polaznika Škole slikanja „Mali atelje“

U Biblioteci šabačkoj

Godišnja izložba polaznika Škole slikanja „Mali atelje“ svečano je otvorena u sredu u galeriji Biblioteke šabačke. Postavkom „Radost stvaranja“ predstavljen je svestran rad ovog umetničkog Ateljea u protekle dve godine, a prikazani su radovi 28 učenika mlađih grupa i 17 odraslih polaznika.

-U aneksnom delu Biblioteke ispred Dečijeg odeljenja mogu se videti radovi polaznika letnje radionice koji su realizovani u biblioteci. Večeras otvaramo izložbu, a imaćemo i radionice kaligrafije i radionice sa starijim sugrađanima, tako da se unapred radujemo svemu planiranom. Radost je ključna reč u saradnji sa Jelenom i naša ustanova se trudi da kroz ovakve i slične saradnje širi sopstvene vidike i da stvaramo veze za budućnost. „Mali atelje“ ima priliku prvi put da se predstavi u našem galerijskom prostoru, ali se nadam da će ova praksa potrajati dugo godina- navela je Aleksandra Erdevički Tomić iz Biblioteke šabačke.

Osnivač „Malog ateljea“ i vođa radionica Jelena Spasojević zahvalila je Biblioteci na prilici da se predstave široj publici i svima koji su došli da podrže male i velike kreativce, polaznike škole slikanja, kao i njenim učesnicima.

-Predstavljeno je 45 autora od šest do 60 godina. Za mene je bio veoma veliki izazov da učinim da ova izložba funkcioniše kao kompaktna celina, a da, s druge strane, predstavim svakog autora na najbolji mogući način. Tehnike su najrazličitije moguće, pa je i sama kombinacija bila zaista zahtevna. Imajte u vidu da su radovi nastali kada nije postojao kontinuitet redovnog dolaženja na časove, da u nekim boljim i podržavajućim uslovima možemo samo biti bolji i kvalitetniji- istakla je Spasojevićeva, koja se od 2008. godine, kada je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti (na Odseku za zidno slikarstvo), bavi pedagoškim radom.

Napomenula je da su i u uslovima nepovoljne epidemiološke situacija ipak realizovani značajni projekti poput likovne kolonije na Ceru, saradnje sa Bibliotekom, grnčarske radionice. Umetničko- obrazovni atelje „Mali atelje“ Šabac u ovom obliku osnovan je septembra 2018. godine. U Ateljeu se neguje individualni pristup kroz rad u malim grupama, kako bi se razvila kreativnost kroz različite klasične i moderne umetničke tehnike (crtanje, slikanje, vajanje, kaligrafija, grnčarija). Vizija je da „Mali atelje“ bude jedinstveno mesto na mapi grada i šire, da se u njemu okupljaju ljudi kreativnog duha različitih uzrasta koji žele da razvijaju svoje potencijale, ali i profesionalci koji su raspoloženi da svoja znanja iz bliskih oblasti podele sa drugima.

Svi zainteresovani sugrađani postavku će moći da vide do 15. decembra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version