Otvorena 27. Izložba akvarela

U Galeriji Kulturnog centra Šabac

Izložba akvarela, 27. po redu, otvorena je u petak u Galeriji Kulturnog centra. Od pristigla 99 rada 78 učesnika, žiri u sastavu Vesna Maricki Ostojić, istoričarka umetnosti, viši savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja, dr Dragan Marković Markus i istoričar umetnosti Filip Kovačević, nagradio je autorke Silvu Vujović iz Beograda i Tanju Nikolajević Veselinov.

Tanja Nikolajević Veselinov

-Krоz značaj delovanja i promovisanja ove izuzetne likovne tehnike ali kroz interkulturalnost, akvareli ove dve sjajne umetnice opravdavaju osnovnu ulogu značajnog umetničkog segmenta. Pored kontinuiteta delovanja radovi plene lepotom, duhovnim optimizmom i nadahnjuju posmatrača životnom energijom, i zbog svega toga su zavredele da im se dodeli ravnopravna nagrada- obrazložila je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić i dodala da je kvalitet izložbe kao i svake godine na zavidnom nivou.

Osim nagrađenih autorki Silve Vujović i Tanje Nikolajević Veselinov, posebnu pažnju su privukli radovi Svetlane Marković Jovanović iz Beograda, Urosa Lukića iz Šapca, kao i jednog od bardova srpskog akvarela Đorđa Simića.

-Svi najbolji srpski akvarelisti učestvuju na postavci u Šapcu. Tematske izložbe su zahtevne i kad je postavka u pitanju, jer treba postići da svi radovi različiti po pristupima, koncepciji, veličini, predstavljaju jednu celinu- objasnila je Petrović Jagić.

Direktorka Kulturnog centra Svetlana Stanković je istakla da je zadovoljstvo da je među pohvaljenima i slikar Uroš Lukić.

-Možda je prethodnih godina stizalo više radova, ali ovog puta je bolji kvalitet, tako da smo zadovoljni, mada je žiri imao izuzetno težak posao, jer su nijanse određivale ko će biti nagrađen. Galerija je od 27.januara do sada imala tridesetak samostalnih, što rezidencijalnih programa, što izložbi malog formata, akvarela, crteža i gotovo sve su jubileji. I ostali rezidencijalni programi su realizovani, iskoristili smo pogodnosti našeg lepog dvorišta da ispunimo epidemiološke zahteve, a da programi budu održani- navela je Stankovićeva.

Kako je ocenila Petrović Jagić, „jedinstven ton ove autentične i likovno dinamične smotre, ostvarene u širokom sprektru prefinjenih i stilski osobenih znamenja, nadasve je rezultat inspiritavnog, spontano ostvarenog susreta između radova prijavljenih učesnika“. Izložba će u Galeriji Kulturnog centra biti otvorena do 25. oktobra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version