Osvećenje krsta u Savkoviću

U nedelju 22. avgusta u  Savkoviću u potesu Tadića brdo izvršeno je osvećenje  krsta. Krst je  visine 6 metara, raspon 3 metra i isti su donirali i na svojoj zemlji postavili Milo i Zorica Tadić. Krst je u slavu Svetog Ilije, a kako kaže Milo posvećen je Srpskom vojniku i seljaku, čizmi i opanku. Osvećenju, po lepom i sunčanom danu prisustvovalo je preko 400 vernika, meštana iz Savkovića i okolnih mesta Azbukovice, kao i veliki broj potomaka, onih koji su davno napustili Savković i okolna sela i naselili se širom Srbije, i dolaze u zavičaj prilikom održavanja raznih svetkovina. Krst je osvećen od strane sveštenika Azbukovačkog namesništva, arhijerejskog namesnika protojerej-stavrofora Dragana Sekulića i proto – namesnika donjoorovičkog Nenada Tešmanovića. Osvećenju su ispred opštine Ljubovija prisustvovali predsednik opštine Milan Jovanović i predsednik SO-e Goran Josipović.

– Od danas draga braćo i sestre, dragi meštani ovo postaje sveto mesto ovde u Savkoviću. Imate isti onaj krst koji je car Konstantin kada je pošao u ratne pohode uoči bitke video na nebu krst na kome je pisalo „ovim pobeđuj“. I zaista sa verovanjem u ovaj krst vi ćete biti pobednici i naslediti carstvo nebesko. Ovaj krst biće posvećen Sv. Proroku Iliji i ovde će se svake godine narod okupljati i gospodu Bogu moliti – rekao je sveštenik Sekulić. Na predlog crkvene opštine Donja Orovica ktitor ovoga krsta Milo Tadić, za nesebičnu pomoć, žrtvu i pokazanu ljubav prema svojoj pravoslavnoj crkvi odlikovan je  Gramatom, od strane Episkopa šabačkog gospodina Lavrentija. Sve prisutne pozdravio je ktitor svetog krsta, Milo Tadić. Zahvalio se svim onim koji su pomogli njemu i njegovoj porodici da podigne ovaj sveti krst. Održao je i kratku besedu o svom i životu svoje porodice, teškom životu meštana Savkovića i okolnih sela, o vojniku i seljaku, o mestu gde je podignut krst, o ujaku Živanu Timotiću.

– Vratimo slavu srpskim vojnicima i poštovanje srpskom seljaku. Živeli, da žive naša deca i mi sa njima, i hvala vam svima koji ste došli ovde da zajedno sa našim sveštenicima osveštamo ovaj krst – rekao je na kraju besede Milo Tadić.

Pripremio: Brano Petrović

Exit mobile version