Osvećen parohijski dom u Uzovnici i temelji crkve u Lonjinu

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa šabačkog gospodina Lavrentija u jednom danu desile su se dve velike svečanosti u azbukovačkom namesništvu. U nedelju 17. oktobra  u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Uzovnici, posle  sveta  liturgije obavljen je čin osvećenja novosagrađenog parohijskog doma. Svetu liturgiju služio je arhimandrit Nikolaj Veselinović iz Tronoše uz, sasluživanje arhijerejskog namesnika azbukovačkog protojereja-stavrofora Dragana Sekulića, protojereja-stavrofora Miloša Andrića i protojereja-stavrofora Ratka Polića. Nakon svete liturgije vernom narodu se obratio arhijerejski namesnik azbukovački protojerej-stavrofor Dragan Sekulić i naglasio koliki je značaj za Crkvu imati ljude koji i duhovno i telesno uzrastaju uz svog sveštenika i pomažu da naše svetinje zablistaju punim sjajem. Paroh uzovnički protonamesnik Branko Jovljević pozdravio je verni narod i pozvao ih na trpezu ljubavi u crkvenu salu gde su uručene zahvalnice za nesebičnu pomoć, stalnu brigu i pokazanu ljubav prema svojoj pravoslavnoj veri i Crkvi.

Istog dana a godinu dana nakon osvećenja crkvenog placa u Lonjinu, izvršen je čin osvećenja temelja crkve posvećene Začeću Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Čin osvećenja temelja obavili su arhijerejski namesnik azbukovački protojerej- stavrofor Dragan Sekulić uz sasluživanje arhimandrita Nikolaja Veselinovića iz manastira Tronoše, protojereja-stavrofora Stojadina Pavlovića, protojereja-stavrofora Miloša Andrića, protojereja-stavrofora Jovana Petrovića, protojereja-stavrofora Milomira Tadića i protonamesnika Petra Cvejića. Veliki broj meštana iz Lonjina i okolnih mesta prisustvovao je činu osvećenja temelja, a među prisutnima bio je i Milan Jovanović, predsednik opštine Ljubovija. Dane Spasojević iz Banje Koviljače darivao je krstove za ovaj hram, a do kraja izgradnje oni će se nalaziti u crkvi u Ljuboviji.

Prisutnima se obratio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović i poručio da je veliki značaj što je i ovo mesto u namesništvu azbukovačkom dobilo mesto, parče neba na zemlji gde će molitve uznositi Bogu. “Azbukovica je za nepunih 15 dana imala prilike da izvrši osvećenje tri temelja za tri hrama koja se grade u Gornjim Košljama, Leoviću i ovde u Lonjinu. Hram je posvećen velikom prazniku, velikom svetitelju Sv. Jovanu Preteči Krstitelju, odnosno njegovom začeću. Ovaj hram biće zajednička kuća svih onih koji žive u Lonjinu i srodnika vaših koji su otišli privremeno ili za stalno odavde. Ako im je ognjište na neki način privremeno i zaključano, oni će znati da postoji jedna kuća, da postoje jedna vrata na koja se mogu uvek obratiti i koja mogu biti uvek za njih otvorena.

Neka da Bog da ovde nađu mesto više nego ispred televizora deca naša. Neka se okrenu duhovnosti, neka se okrenu Sv. Jovanu Preteči Krstitelju, posredniku vašem. Ovo je vaša karika sa nebom, sa prestolom Božjim. Ovde u ove temelje, ugradite danas svoju slogu, ugradite svoju ljubav, a ja vas molim da u ove temelje ugradite za svagda u terminu zaborava i oproštaja sve vaše međusobne nesporazume“, rekao je Stojadin Pavlović u svom govoru.

Pripremio: B. Petrović

Exit mobile version