Osmi jubilej Šapčanke Biljane Regan

Godišnjica u društvu najbližih

U prisustvu najbližih prijatelja i saradnika u Lodestone- u Dr, Silver Spring, Šapčanka Biljana Regan 14. juna obeležila je dvostruku osmu godišnjicu- Udruženja za očuvanje balkanske tradicije i kulture u SAD i braka sa suprugom Džonom Reganom.

Srpska baštinarka balkanskog folklora godinama promoviše možda i najveću kolekciju narodnih nošnji tog tipa na američkom tlu koju brižljivo čuva i stalno upotpunjuje novim autentičnim kostimima, starinama i nakitom, a ljubav prema očuvanju kulturnih vrednosti njena je pokretačka snaga koju je stekla upravo u rodnom Šapcu.

Tradicionalno druženje priređeno je sa manjim brojem zvanica, budući da se situacija izazvana virusom COVID- 19 još uvek nije stabilizovala. Uprkos tome, dobro raspoloženje nije izostalo, te je goste najpre dočekalo bogato posluženje- slatko od lubenice i gunja, a nakon toga i domaća hrana, po kojoj su Biljanine proslave prepoznatljive. Sunčano vreme najviše je prijalo najmlađima, koji su ga iskoristili da se igraju u dvorištu i zabave se jureći divlje zečeve.

Želju da posredstvom svog udruženja približi bogato kulturno nasleđe našeg podneblja mladima i strancima Biljana od 2012. godine uspešno realizuje saradnjom sa srpskim i američkim državnim institucijama, građanskim organizacijama i pojedincima. Suprug Džon joj je u tome, kako ističe, pored sina Stevana Mirkovića, najveća podrška.

D.Dimitrijević

Exit mobile version