Osme „Duhovne svečanosti Azbukovice“

 U Ljuboviji su 18. septembra  počele „Duhovne svečanosti Azbukovice“, manifestacija koja se održava sa ciljem promocije, negovanja i afirmisanja naše nacionalne kulture, vrednosti i istorije pravoslavne vere. Manifestaciju, 8. po redu, otvorila je Marijana Petaković, direktorka Biblioteke „Milovan Glišić“ u Ljuboviji.

Prve večeri „Duhovnih svečanosti Azbukovice“ na programu je bilo prikazivanje dokumentarnog filma „Sveti Jakov Tumanski“ po scenariju i u režiji prof. Boška Milosavljevića. Pred početak projekcije Boško Milosavljević i Dragoslav Paunović održali su predavanje o Svetom Jakovu Tumanskom, a nakon projekcije prisutna publika imala je priliku da postavlja pitanja i razgovara sa profesorom Milosavljevićem.

Manifestacija „Duhovne svečanosti Azbukovice“ održava se do petka, a program počinje svako veče u 19 časova. U utorak u sali bioskopa u Ljuboviji na programu je bio duhovni mozaik – muzičko scenski kolaž u kom su učestvovali muzički umetnik Dule Resavac, Stoiks bend i akademska glumica iz Ćuprije Marija Miladinović . Svojim nastupom  su ostavili snažan utisak na publiku.

U sredu je prikazana duodrama Jovana Janjića „ Patrijarh Pavle –Biti čovek među ljudima i neljudima“ u izvođenju Milana Malbaše i Aleksandra Dunića. U četvrtak povodom 200. godina od rođenja Mihaila Obrenovića biće održana tribina „ Knez – Mihailo Obrenović –vladar, reformator“. Gost tribine: prof. dr Danko Leovac sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. U petak će biti održan koncert “ DA SE NE ZABORAVI“, posvećen prof. Miroslavu Petroviću, izvođači njegovi bivši učenici i AP“ Aleksandar Joković.

 -Biće to veče muzike, lepe reči  uz divne ljude kojima je moj otac predavao. Otvoren poziv svima jer jedna pesma kaže :“ Pevaćemo što nam srce zna „, dobrodošli- rekla je dugogodišnja članica KUD-a Azbukovica i, ćerka profesora Petrovića, Katarina.

Organizator manifestacije „Duhovne svečanosti Azbukovice“ je Biblioteka „Milovan Glišić“ Ljubovija, a pokrovitelj Opština Ljubovija.

Foto:  Ljubovija.info                                                         

Pripremio: B. Petrović

Exit mobile version