Osma Izložba goveda simentalske rase i ovaca virtemberg

bogatic-govedaMačvanski stočari, osmu godinu za redom, pokazali su genetski potencijal iz svojih štala, na Izložbi goveda simentalske rase i ovaca virtemberg. Organizator manifestacije je Direkcija za poljoprivredu i selo opštine Bogatić, pokrovitelj opština Bogatić uz podršku mnogobrojnih sponzora.

I ove godine akcenat je bio na kvalitetu izloženih grla, stoga se komisija za selekciju pridržavala strogih kriterijuma za odabir. Izloženo je 88 grla simentalske rase i 6 kolekcija ovaca rase virtemberg. Izložbu je otvorio direktor Direkcije za poljoprivredu i selo Dušan Tufegdžić. Članovi stručne komisije konstatovali su napredak u kvalitetu izloženih goveda i istakli značaj ovakvih izložbi za unapređenje stočarstva. Najvažniji kriterijumi za ocenjivanje su poreklo, spoljašnji izgled, kao i pripremljenost grla za izložbu.

“Opština Bogatić je uprkos svim poteškoćama u stočarstvu vezanim za pojavu nodularnog dermatitisa, uspela da organizuje manifestaciju koja je od velikog značaja za razvoj govedarstva u Mačvi”, izjavio je Vlada Pantelić, zamenik direktora Instituta za stočarstvo.

U kategoriji junica, pobedilo je grlo vlasnika Radisava Krajčinovića iz Glogovca, u grupi prvotelki, grlo Dragana Vladimirovića iz Klenja, a nagradu za najbolju muznu kravu na izložbi dobio je Veroljub Ilić iz Klenja.

Apsolutna šampionka izložbe je muzna krava vlasnika Siniše Ljubanića iz Bogatića. Nagrada za pobedničku kolekciju ovaca rase virtemberg pripala je Joviši Todiću iz Dublja, dok je titula apsolutnog šampiona izložbe za najboljeg ovna, pripala Goranu Čoliću iz Bogatića. Diplome, zahvalnice, pehare i poklone sponzora, uručio je direktor Direkcije za poljoprivredu i selo – Dušan Tufegdžić, a organizatori su obezbedili i vredne novčane nagrade za najuspešnije. Osnovni cilj ove manifestacije je podsticaj razvoja stočarstva u Mačvi, genetskog potencijala goveda simentalske rase i ovaca virtemberg, istakli su organizatori.

 

Exit mobile version