OŠ „Janko Veselinović“

 

Cerovačka 22 đaka do IV razreda, zajedno sa predškolcima, pred Novu godinu, pored paketića, imalo je šta da obraduje. Njihova škola podignuta pre više od 70 godina, više puta uređivana, doživela je krajem 2015. godine svoju najobimniju obnovu.

Mladi Cerovčani kroz skoro celi 19. vek pismenost su sticali u mehovljanskoj školi, a od 1910. godine u riđačkoj, pa tek od 1937. u svojoj osnovnoj školi u Cerovcu. Posle više od 100 godina, kako su počeli sa učenjem, odlukom Banske uprave Drinske banovine u Sarajevu cerovački đaci konačno su dobili školu u svome selu. Meštani su se tada obavezali da će podići školsku zgradu da im deca ne bi išla tri kilometra blatnjavim putevima do škole u Riđakama i još prelaziti reku Dobravu koja se u jesen i zimi izlivala. Do izgradnje sadašnje, škola je radila u kući Dragomira Isailovića. Gradnja je započela još za vreme nemačke okupacije. „Radom oko podizanja školske zgrade istakli su se mnogi meštani, zatim članovi Građevinskog i Opštinskog odbora, kao i učitelji, među kojima je najviše zaslužan Radiša Tošić“, zabeleženo je u „Letopisu škole“.

Danas ona pripada izdvojenom odeljenju škole „Janko Veselinović“ u Šapcu. Direktorka Ljiljana Stojanović na svečanom otvaranju je izjavila:

– Jedan od najlepših poklona učenicima u malom Cerovcu je ovaj uređeni objekat. Doduše, za sada je renovirana samo unutrašnjost. A da bi se i ovo uradilo bila je potrebna pomoć donatora. Iz gradske uprave obezbeđena su sredstva u visini od 500.000,00 dinara. To nam nije bilo dovoljno, pa se uključila i kompanija „Galeb grup“, koja nam tradicionalno pomaže, svojom donacijom od 150.000,00 dinara. Naišli smo i na razumevanje stanovnika Cerovca, tako da je u organizaciji Mesne zajednice obezbeđeno još oko 170.000,00. I sama škola je, takođe, uspela da pomogne finansijski.

Đaci su se veoma obradovali i paketićima koje im je obezbedila kompanija „Galeb grup“, a tradicionalno im je podelio Deda Mraz uz nezaboravno fotografisanje.

Radovi na renoviranju započeti su 23. septembra, a mnoge su izveli roditelji đaka čija deca trenutno idu u školu. Zidne je obavila firma Triolux. Za to vreme su đaci, u popodnevnoj smeni, išli u školu velikom Cerovcu. Ona je namenjena za učenike od V do VIII razreda, a pohađaju je deca, pored Cerovca, i iz Žabara i Male Vranjske. Na redu su i radovi na spoljašnjem uređenju objekta u malom Cerovcu za šta se čekaju bolji dani – vremenski, a i oni finansijski. Nadajmo se da ni za jedno, ni za drugo to neće dugo trajati.

Osnovci su se zahvalili donatorima i gostima izvođenjem novogodišnje priredbe „Knjiga je najbolji drug, odužimo joj dug“, koju su oni pripremili zajedno sa svojim učiteljima Radmilom Krečković i Dejanom Krastavčevićem.

Pretpostavljamo da priredba neće izostati ni kada budu završeni spoljašnji radovi na školi u malom Cerovcu, ali uz mnogo veće prisustvo meštana i drugih gostiju, jer mališani zaista znaju šta da prikažu, a i da se raduju.

Branko Stanić

Exit mobile version