Opština Mali Zvornik nabavila CT skener za Dom zdravlja

Malozvorničani ubuduće neće morati u Beograd, Šabac ili neki drugi veći grad radi snimanja CT skenerom.

Lokalna samouprava izdvojila je iz budžeta oko 25.000.000 dinara i kupila ovaj aparat za Dom zdravlja.

U okviru ustanove uređene su posebne prostorije, sa odvojenim ulazom, za potrebe rada skenera.

Aparat za kompjuterizovanu tomografiju CT, marke „Philips“, nabavljen je u želji rukovodstva opštine da poboljša uslove primarne zdravstvene zaštite u Malom Zvorniku i omogući građanima da u svom mestu urade neophodne snimke skenerom besplatno, bez troškova putovanja u neki drugi grad, plaćanja usluge snimanja i drugih izdataka koje su do sada imali u situaciji kada im je snimanje ovim aparatom bilo potrebno.

Direktorka Doma zdravlja, Valentina Ristić, navela je da je CT skener u četvrtak, 23. decembra, isporučen Domu zdravlja i da pre stavljanja aparata u upotrebu predstoji niz procedura koje moraju biti sprovedene u cilju adekvatnog i bezbednog korišćenja skenera.

Pomenute procedure uključuju pripremu prostorije u kojoj će skener biti smešten, kao i ostalih prostorija radiološkog odeljenja, montaža i provera aparata, inspekcijski nadzor prostorija i skenera, dobijanje saglasnosti za korišćenje od strane Instituta „Vinča“, te povezivanje aparata u informacioni sistem, što će pružiti mogućnost brzog očitavanja snimaka od strane lekara specijalista, koji ne moraju biti u Domu zdravlja u Malom Zvorniku.

Prema njenim rečima, pripreme za korišćenje skenera mogu potrajati mesec ili dva, pa se stavljanje u funkciju ne očekuje pre februara 2022. godine.

CT skener ima važnu ulogu prvenstveno u dijagnostici oboljenja i kao takav ovaj aparat, koji Dom zdravlja ranije nije imao, biće od izuzetnog značaja za pacijente.

Snimanje skenerom za građane opštine Mali Zvornik biće besplatno, dok će za ostale biti utvrđena komercijalna cena usluge.

Ristić je navela i to da će za rad u radiološkom odeljenju Dom zdravlja zaposliti specijalistu radiologije, napominjući da ustanova trenutno nema ovaj stručni kadar, ali da je doktorka Milica Radojčić, koja je zaposlena u malozvorničkom Domu zdravlja, na specijalizaciji za navedenu oblast.

Radiološko odeljenje Doma zdravlja u Malom Zvorniku biće otvoreno u delu zgrade gde se nalaze prostorije Fonda penzijsko – invalidskog osiguranja (PIO).

Ljiljana Ristanović

 

Exit mobile version