Oko 600 stabala belog jasena biće zasađeno u Šapcu

U Šapcu započeto sa podelom sadnica jasena svim građanima koji su se prijavili za akciju „Posadi svoj hlad“

Akciji „Posadi svoj hlad“ priključio se i Šabac. Oko tri stotine sadnica podeljeno je građanima koji su se ranije prijavili za učešće u ovoj akciji. Šapčani su u ponedeljak i utorak preuzeli sadnice belog jasena u prostorijama MZ „Žika Popović“ uz koje su dobili uputstvo kako posaditi drvo sa vezicom na koju mogu da upišu ime i datum sadnje.

– Još oko tristotine sadnica obezbeđene su i za sve škole u gradu kao i za sve mesne zajednice na teritoriji grada šapca – rekla je Danijela Gavrić, kordinator akcije.

Građani koji su preuzeli sadnice mogu da zasade beli jasen u svom dvorištu ili na svom posedu, posle sadnje imaju obavezu da se fotografišu pored stabla i fotografiju pošalju administratoru akcije.

Danijela Gavrić

Svi koji su zainteresovani da „Posade svoj hlad“ mogu se obratiti Danijeli Gavrić, 069/33-83-215, i dobiti sadnicu

Sadnice su donacija društveno odgovornih kompanija, partnera koji su se odazvali pozivu da učestuju u ovoj akciji Zelenog razvojnog centra iz Sremske Mitrovice koji je predstavnik za Srbiju Lets do it i Trillion Trees organizacija i već pet godina obeležava Svetski dan čišćenja u Republici Srbiji. Jesenja sadnja je početak projekta od milion sadnica uz koji stvaramo prirodni respirator za sve građane.

Jasen

Ova vrsta drveta zastupljena je u predelima južne Evrope i jugozapadne Azije, a u Srbiji se može pronaći pretežno u nacionalnim parkovima, kao što su Fruška gora, Đerdap, Palić, i slično. Odgovaraju mu poluosunčana ili sunčana mesta i može se saditi na strmim zemljištima jer dobro veže tlo. Jasen je karakterističan za termofilne listopadne i zimzelene šume i raste uglavnom na neutralnom i bazičnom kraškom tlu.

Može da naraste do 20 metara, ima tanku koru, svetlosive boje koja sa godinama postaje ispucala.Odlikuje ga plitak, ali razgranat korenski sistem. Pupoljci su nasuprotni, sive boje i najkrupniji pri vrhu. Listovi su složeni, nasuprotno poređani, a mogu biti dugi od 15 do 30 centimetara. Rastu na dlakavoj peteljci, dugoj oko 1 cm, tamnozelene boje, dok je naličje svetlije i dlakavo.Cvetovi crnog jasena su bele boje, javljaju se pre listanja, a cvetovi su hemafroditni, jednodomi i rastu u metličastim cvatovima dugim od 8 do 20 cm. Cvetovi se pojavljuju tokom septembra i oktobra i mogu se zadržati na stablima sve do kraja zime. Razmnožava se semenom koje slabo klija, ali pošto dobro podnosi gradske uslove, često se sadi i kao ukrasno stablo.

Jasen dolazi iz porodice maslina. Poznat je iz davnina za lečenje većeg broja bolesti. Najpoznatija lekovita dejstva jasena odnose se na list i koru. Stara verovanja u Srbiji zadržana sve do današnjih dana, govore o velikoj spasonosnoj snazi jasena. Zato je poštovan kao sveto drvo. Jasen je, po verovanju, mogao da neutrališe magijsko dejstvo i da “skida čini” jer kako je narod govorio “pod to drvo vragovi ne smeju.”

Posebno poštovanje jasenu je bilo namenjeno kao drvetu oženjenih i udatih. Od jasena  se pravi pokućstvo za koje se verovalo da harmonizuje bračne i porodične odnose.

Prema mnogim verovanjima jasen je simbol čvrstoće, ali je u različitim krajevima sveta dobijao i različite, često suprotne odlike. U skandinavskim zemljama jasen je simbol besmrtnosti i veze između triju nivoa kosmosa; germanski narodi smatrali su ga stablom sveta ispod čijih se grana prostire univerzum.

 

Ove godine podeljeno je 30.000 sadnica jasena dok već sledeće godine se planira da se taj broj udesetrostruči.

“Mi želimo da sadimo drveće po gradovima zato sto tu živimo i niko neće moći nikada da poseče vaše drvo koje je živo biće. Borićemo se za taj status do te mere da će svako drvo imati svoj JBMG. Aplikacija koja uskoro izlazi omogućiće vam da svako drvo uslikate, locirate preko gps i pošaljete u naš centralni sistem koji mu dodeljuje JMBG i status živog bića”, navode organizatori ove akcije.

Posadio „svoj hlad“

Prema mnogim verovanjima jasen je simbol čvrstoće, ali je u različitim krajevima sveta dobijao i različite, često suprotne odlike. U skandinavskim zemljama jasen je simbol besmrtnosti i veze između triju nivoa kosmosa. Germanski narodi smatrali su ga stablom sveta ispod čijih se grana prostire univerzum, a na severu Evrope on je simbol plodnosti.

Exit mobile version