Održana Zimska matematička škola u organizaciji OŠ „Nikolaj Velimirović“

Oko 500 ljubitelja matematike uspešno rešavalo zadatke

Tradicionalna Zimska matematička škola, u organizaciji Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“ Šabac i Edukativnog centra „Trougao“, održana je 16. put, a drugi po redu onlajn, od 19. do 22. januara. Oko 505 polaznika iz 54 grada iz Srbije,  nekoliko gradova Crne Gore i Bosne i Hercegovine, okupilo se na digitalnim platformama željno novih matematičkih znanja.

-Predavači su bili učitelji i nastavnici iz naše škole, bivši polaznici kampa, srednjoškolci, studenti i asistenti na fakultetu, među njima i dva doktora nauka. Program, kao i svake godine, uglavnom podrazumeva dodatnu nastavu matematike, neku vrstu pripreme za takmičenja. Radi se i nadogradnja školskog gradiva, obimnije nego što se to zahteva na redovnoj nastavi- objašnjava nastavnik matematike Vladimir Mihailović.

Kako ističe, epidemiološka situacija i mere koje je ona donela nisu uticala na najbolje učenike, niti je njihov kvalitet znanja opao. Na programu su bile razne oblasti, uglavnom zadaci iz kombinatorike, geometrije, algebre- sve što deca rade u školi i što se radi na dodatnoj nastavi.

-Školicu uglavnom pohađaju učenici koji su izuzetno zainteresovani za matematiku. Njihovo znanje nije izgubilo na kvalitetu, pogotovo što su od početka godine deca išla redovno u školu, tek sad su počeli da idu kombinovano. Sva deca osnovnoškolskog uzrasta su išla redovno celo prvo polugodište. Sve je odrađeno ove godine baš kako treba, nismo imali situacija da mora da se pređe na onlajn nastavu. Sa početkom drugog polugodišta u starijim razredima se ide kombinovano- kaže Mihailović.

Prošle godine, dodaje, nijedno takmičenje iz matematike nije otkazano, sva su redovno održana, dok je ove godine za sada bilo jedino školsko, a opštinsko treba da bude u februaru.

-Neka finala su otkazana. Recimo, učestvujemo na nekim takmičenjima koje organizuje „Arhimedes“, a sada je izostalo finale u Beogradu. Takmičenja u organizaciji Društva matematičara, kao i državna na opštinskom, okružnom i republičkom nivou, su održana- napominje on.

Predavanja u okviru Zimske matematičke škole su bila od drugog razreda osnovne do četvrtog srednje škole. Srednjoškolci su pratili zajedno u jednoj grupi, dok je za osnovce od drugog do osmog razreda svako u svom razredu pratio časove.

D.Dimitrijević

 

 

 

Exit mobile version