Održana godišnja Skupština udruženja ratnika

U Ljuboviji je u sali SO Ljubovija održana redovna godišnja Skupština opštinske organizacije Saveza potomaka ratnika 1912–1920. godine „Braća Ribnikar“ Ljubovija.

LjUBOVIJA – Intoniranjem himne Saveza „Marš na Drinu“ Skupština je započela uručenjem članskih knjižica novoprimljenim članovima a emitovanjem filma „VASKRS JUNAKA IZ VELIKOG RATA“ završena je redovna godišnja Skupština Opštinske organizacije Saveza udruženja potomaka ratnika 1912-1920. „Braća Ribnikar“ Ljubovija za 2015. godinu.

Predsednik udruženja profesor Sreten Cvetojević – Cvele nakon izbora radnog predsedništva i pozdravnih reči upućenih brojnim gostima i članovima Opštinske organizacije u ime Republičkog odbora Saveza potomaka Srbije i počasnog člana udruženja gospodina Darka Ribnikara, podneo je detaljan izveštaj o radu udruženja za 2015.godinu.

Izveštaj je u reči i slici na video – bimu segmentno obuhvatio aktivnosti na:

– Obeležavanju 100 godišnjice istorijskih događaja iz ratne 1915. godine;

– Obeležavanju 101 godišnjice Bitke na Drini i Boja na Mačkovom kamenu,

– Kao i svake godine tradicionalnom obeležavanju najznačajnijih istorijskih događajaiz oslobodilačkih ratova Srbije od 1912-1918. godine;

– Saradnji sa srodnim organizacijama a posebno sa Republičkim odborom Saveza, lokalnom samoupravom, bibliotekom „Milovan Glišić“, Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, istorijskom sekcijom Ljubovijske srednje škole, Gradskim udruženjima potomaka iz Užica i Požarevca, sredstvima informisanja i drugim organima i organizacijama;

– Daljem jačanju udruženja kroz omasovljavanje i podmlađivanje članstva, osnivanje novih podružnica u Mesnim zajednicama,individualni rad sa članovima udruženja i;

– Posebno stvaranje boljih uslova za rad, prevashodno konačnim rešavanjem osnovnog problema – smeštajnog prostora (kancelarije) bez koje udruženje funkcioniše već pune dve godine.

Izveštaje o radu podneli su i Predsednici Nadzornog odbora gospodin Stanoje Mitrović i Suda časti gospodin Miloš Mihailović i isti su nakon diskusija koje su usledile jednoglasno usvojeni.

U drugom delu sednice članstvo je detaljno upoznato sa Odlukama sa Skupštine Republičkog odbora Saveza potomaka Srbije i konkretizacijom Plana rada za 2016.godinu po mesecima i datumima uz akcenat na Obeležavanje značajnijih datuma iz ratne 1916.godine i planirana putovanja na KiM – u, Makedoniju, Grčku, Bugarsku i Rumuniju kao i obeležavanje 100. godišnjice bitaka u Dobrudži, Gorničevskoj bici, Boja na Kajmakčalanu i oslobođenja Bitolja i dela Makedonije.

Reči zahvalnosti posebno su upućene lokalnoj samoupravi Ljubovije za pomoć i razumevanje koje već godinama pružaju radu ovog udruženja, Ljubovijskoj biblioteci i njenom direktoru gospodinu Milojku Ivanoviću, kao i PP „IN-FORMO“ i gospodinu Vladanu Periću za održavanje i tehničko opremanje WEB STRANICE udruženja.
U svečanom delu sednice gospodinu Milanu Topalovićy zvanično je u ime Republičkog odbora Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije uručeno priznanje za osvojenu drugu nagradu na konkursu Saveza za 2015. godinu kao autoru knjige „AZBUKOVICA U PAKLU RATA 1914-1918. – civilne žrtve“.

Poseban i vrlo emotivan utisak na sve prisutne u sali koja je bila prepuna članova opštinske organizacije potomaka ratnika i građana Ljubovije, ostavio je video film VASKRS JUNAKA IZ VELIKOG RATA koji predstavlja rezultat želje da se oda počast pojedincu – srpskom vojniku i njegovom nesebičnom žrtvovanju za pravdu, slobodu i istinu i deo je prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke učesnike Velikog rata.
Video film prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata.To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama,potisnutog sa stranica svetske istorije.

Materijal koji video spot sadrži izlaže se na uvid javnosti prvi put.

Miladin Mališić

Exit mobile version