Održan Republički turnir u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom

U sali Šabačke gimnazije

Udruženje paraplegičara mačvanskog okruga i Stonoteniski invalidski klub „Mačva“ iz Šapca organizovali su u subotu u sali Šabačke gimnazije u Šapcu Republički turnir u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom. Takmičilo se preko 60 učesnika, a gosti turnira bile su ekipe iz cele Srbije, kao i ekipa koja u svom sastavu ima i evropske prvake, Zlatka Keslera, Mitra Palikuću, Borislavu Perić Ranković, Nadu Matić, nosioce medalja sa paraolimpijada i svetskih prvenstava.

Kako je naveo organizator, predsednik Stonoteniskog invalidskog kluba „Mačva“ Slavoljub Avdić, ovogodišnji turnir okupio je najveći broj učesnika, ali to nije primarni cilj njegovog održavanja.

-Naš cilj je inkluzija osoba sa invaliditetom, da što više ljudi uvedemo u taj sport. Apelujem na sve osobe sa invaliditetom u Šapcu da dođu i jave se u prostorije Udruženja paraplegičara ili Stonoteniski invalidski klub „Mačva“, koji se nalazi u MZ „Žika Popović“, da probaju da odigraju stoni tenis ili bilo koji vid sporta na koji ćemo ih uputiti kao vid rekreacije- rekao je Avdić i uputio zahvalnost Gradskoj upravi, Stonoteniskom savezu osoba sa invaliditetom i Grafičkom centru „Nova“ na podršci u organizaciji turnira.

Paraolimpijka i svetska prvakinja, članica Stonoteniskog kluba „Spin“ iz Novog Sada Borislava Perić Ranković u Šapcu se oseća kao kod kuće.

-Uvek se trudimo da pružimo svoj maksimum, želeći da ispoštujemo osobe koje su došle da razmene s nama koju lopticu. Želimo da im pokažemo koliko još treba da se trude da bi nas dostigli ili da bi nam prišli- rekla je Perić Ranković i dodala da stonoteniska rerezentacija osoba sa invaliditetom 2. maja putuje na Svetski kup u Slovačku, a potom i u Sloveniju.

Mitar Palikuća takođe je prisustvovao turniru i istakao da je deo reprezentacije uspeo da se okupi, te izrazio nadu na početku da će nadmetanja biti interesantna.

-Ovaj turnir je deo priprema reprezentacije pred dva svetska kupa. U oktobru u Sloveniji je pojedinačno svetsko prvenstvo, na koje se kvalifikovalo pet igrača. Nadam se da ćemo imati uspeha kao i prethodnih godina, a krajem jula počinjemo sa pripremama- podvukao je Palikuća.

Kako je rekla Jovanka Nikolić iz kluba domaćina, zahvalna je organizatorima i lokalnoj samoupravi što su omogućili da se organizuju ovakvi skupovi i sportska druženja u Šapcu, ali i da naši stonoteniseri putuju u druge gradove istim povodom. Predsednik Udruženja paraplegičara mačvanskog okruga Slaviša Savić izrazio je zadovoljstvo odzivom učesnika iz cele Srbije i posećenošću turnira.

Turnir je održan pod pokroviteljstvom Grada Šapca i Stonoteniskog saveza osoba sa invaliditetom.

D.Dimitrijević

Exit mobile version