Održan Gastrofest za pamćenje

U Etno selu „Vrhpolje na Drini“ kod Ljubovije

LjUBOVIJA –  U prelepom Etno selu „Vrhpolje“ na Drini koje je, devet kilometara udaljeno od Ljubovije uzvodno ka Bajinoj Bašti, 1. maja održana je tradicionalna  turistička kulinarska manifestacija takmičarskog karaktera u pripremanju gulaša „Gulašijada“, koju već nekoliko godina organizuje vlasnik etno sela „Vrhpolje“ Nikola Knežević. Na ovoj manifestaciji lepoj i atraktivnoj bilo je nekoliko stotina gostiju, najviše iz Beograda, Zemuna, Novog Sada, Valjeva, Šapca, Čačka, Užica i obližnjih varoši i gradova iz Republike Srpske i iz okoline Ljubovije. Na gulašijadi se takmičilo dvadestak ekipa sa oko 80 takmičara. Manifestacija je iz godine u godinu sve posećenija i na njoj je prisustvovalo nekoliko stotina gostiju, koji su bili posluženi gulašom koji su skuvali takmičari, majtori kulinatstva.
Takođe, domaćin manifestacije Knežević, u jednoj povelikoj oraniji skuvao je pasulj sa suvim svinjskim rebrima i servirao ga u tanjirima brojnim gostima koji su sedeli za stolovima, a i onim koi nisu imali mesto da sednu za sto.

Dragica Okanović i njena jetrva Ljiljna iz Ljubovije bile su jedine ženske osobe koje su se takmičile na Gulašijadi. Sa njima je bio i osmogodišnji Nikola Stojanović, iz Beograda, unuk Ljiljanin. On je pomagao, stavljao je parčad drveća na žar ispod kotlića u kojem se krčkao gulaš. Nikola mi reče da  mu se veoma sviđa ova manifestacija, pa će čim se vrati u Beogarad ispričati svojim drugovima u školi kako je Etno selo „Vrhpolje“ veoma lepo i da da se u njemu svake godine 1. maja održava takmičenje u kuvanju gulaša, pa da i oni sa roditeljima dođu u Vrhpolje u kojem će se oduševiti i to će im goditi ne samo u očima nego i srcu i duši.

Najboljim takmičarima na „Gulašijadi“ koji su osvojili prvo, drugo i tereće mesto otrganizator „Gulišijade“ Nikola Knežević, uručio je vredne nagrade:

–   Na „Gulašijadi“ učestvovalo je pet ekipa iz Valjeva. Ova ekipa je svake godine u Etno selu“Vrhpolje“ na takmičenju, pa mogu reći da se ova manifestacija može nazvati i manivestacija Valjevaca, jer na nju uvek  dođu i meštani Valjeva u velikom broju. Za goste u popodnevnim satima bio je pripremnjen veoma dobar kulturno zabvni i muzički program, koji je trjao do rasvit zore – rekao je za „Podrinske“ Nikola Knežević.

Tekst i slike Miladin Mališić

Exit mobile version