Odluku je doneo neki tamo „stručnjak“ koji zna sve

Obrazovanje u doba korone – prof. dr Goran Stojićević

Svaka globalna kriza, poput ove današnje, predstavlja izazov za čitavo društvo. Dobro organizovane države i disciplinovani građani su sigurno sposobniji da prevaziđu takve okolnosti.

Kako se Srbija snašla u pandemiji COVID 19?

Ako slušamo domaće političare, Srbija je prvak u svemu pa i u borbi protiv opakog virusa! Da li je realno tako, za odgovor bi morali detaljno da upoređujemo globalne podatke kako bi saznali istinu.

Možda i ne treba ići tako daleko, porazgovarajmo samo sa svojim kolegama, prijateljima ili sa nekim drugim i brzo ćemo dobiti odgovor.

Mi smo država gde se zabranjuje rad školama ali dozvoljava rad kockarnica, spa centara, teretana, fitnes centara a ne bi me čudilo da se opet održi neki veliki koncert u Beogradu na „zaprepašćenje“ najviših državnih funkcionera!

A kako školujemo našu decu u vreme korona virusa?

Odluka je donešena, srednjoškolci i stariji razredi osnovne škole prelaze na online nastavu. Neki profesori su možda priželjkivali ovaj vid nastave ali uveren sam da su se ubrzo pokajali. Glavni razlog za to je što ništa ne može zameniti neposredan, tradicionalan način školovanja! A da li smo pitani šta je najbolje činiti ili je odluku doneo neki tamo „stručnjak“ koji zna sve? Odgovor se sam nameće.

Online nastava je jako korisna ali samo kao pomoćno sredstvo učenja a ne i osnovno! Ovaj vid nastave prate brojni problemi u komunikaciji sa učenicima, grupnom prisustvu časovima, potrebnoj opremi i ostalim tehničkim sredstvima. Mnogo pominjana digitalizacija škola se pretvorila u nabavku računara, projektora, led televizora, a suštinski se ništa nije promenilo, a posao ministara, pomoćnika i specijalnih savetnika ministara je bio da unaprede nastavu!

Znam da je Šabac prošle godine bio prvi grad u Srbiji koji je počeo sa dezinfekcijom najpre škola a pre zvaničnog proglašenja krize od strane države i podsmeha i nonšalantnog ponašanja najviših državnika prema tada pretećoj epidemiji. Danas u Šapcu ne vidi nikakvu novinu i domišljatost već samo slepo praćenje uputstva i instrukcija države.

Kao i mnogo puta do sada država prosvetnog radnika stavlja na margine društva čak i u vreme korona virusa kada smo realno rizična grupa ali ne i prioritetna za imunizaciju.

Moj definitivni stav po pitanju online nastave – sprovoditi je samo ako je to jedino rešenje!

Ostaje samo da se nadamo da će neko ko odlučuje shvatiti da škole treba da imaju veći značaj od kockarnica, fitnes centara ili teretana!

Exit mobile version